Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Rimavskej Sobote zomrel muž na následky prasacej chrípky
Zdielať na

V Rimavskej Sobote zomrel muž na následky prasacej chrípky

BRATISLAVA / Prasacia chrípka na Slovensku má prvé obete. Na akútne respiračné ochorenie zomreli dve ženy a dvaja muži. U troch z nich bola následne v krvi potvrdená prítomnosť AH1N1. Pacientov nezabila priamo prasacia chrípka, ale komplikácie s ňou spojené.

Začiatkom februára hospitalizovali v nemocnici v Hnúšti päťdesiatšesťročného muža. U pacienta bol potvrdený vírus prasacej chrípky, v nemocnici v Rimavskej Sobote zomrel. Tam ho previezli po zhoršení stavu.

"Pacient umrel na multiorgánové zlyhanie v dôsledku preukázaného ťažkého obojstranného zápalu pľúc spôsobeného vírusom chrípky typu H1N1," uviedol hovorca siete nemocníc Svet Zdravia Tomáš Kráľ.

Pandemický vírus

"Od začiatku chrípkovej sezóny sme prvýkrát zaznamenali aj úmrtia na akútne respiračné ochorenie. U dvoch bol potvrdený aj pandemický vírus," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Pacienti majú väčšinou ťažké zápaly pľúc a končia napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

Pozrite si priloženú reportáž:

Infekcia dýchacích ciest

Podobné prípady sa na Slovensku vyskytli aj v chrípkovej sezóne 2009/2010. Pacientov nezabíjala prasacia chrípka, ale následná infekcia dýchacích ciest.

Vírus AH1N može pacientom výrazne oslabiť ich imunitný systém, najmäs sliznice dýchacích ciest. "Sú oveľa náchylnejšie na infekt. Svojou silou vlastne rozvinie podstatne silnejší zápal, ako keby to bol bežný vírus chrípky," uviedol riaditeľ nemocnice v Myjave Jozef Markovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy