Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prasacia chrípka zabíja v Poľsku. Slovenskí hygienici v pohotovosti
Zdielať na

Prasacia chrípka zabíja v Poľsku. Slovenskí hygienici v pohotovosti

Už 4 obete a 16 nakazených si vyžiadalo najnovšie vyčíňanie vírusu prasacej chrípky na juhu Poľska. Najväčšie ohnisko choroby sa objavilo práve tam. Posledný prípad sa stal v Novom Targu, ktorý leží asi iba 20 kilometrov od našich hraníc. A do tohto mesta na miestne trhy pravidelne smerujú tisíce Slovákov.

Poľské nemocnice bojujú s prasacou chrípkou – takéto informácie priniesli miestne médiá po tom, ako v Poľsku na následky vírusu zomrelo niekoľko ľudí.

V niektorých nemocniciach je karanténa

Podľa posledných informácií je najvážnejšia situácia v meste Bielsko – Biala. Tu sa dokonca v nemocnici vyhlásila aj karanténa a obmedzili sa všetky návštevy a vyšetrenia. "Obmedzili sme všetky návštevy v nemocnici, ide nám hlavne o ochranu pacientov u nás," priblížil riaditeľ nemocnice Wojciech Muchacki.

Nová pandémia?

Poľsko tak pravdepodobne čelí pandémii prasacej chrípky. Prvé prípady sa objavili už na konci minulého roka. "Od začiatku chrípkovej sezóny, od 1. 10. 2012, sme na území Poľska zaznamenali 26 potvrdených prípadov nakazením sa vírusom A/H1N1," uviedol poľský úrad verejného zdravotníctva.

Prvý prípad neďaleko slovenských hraníc

Podľa poľských médií sa prvý prípad prasacej chrípky objavil už aj neďaleko slovenských hraníc, konkrétne v Novom Targu. V miestnej nemocnici však odmietli poskytnúť akékoľvek informácie na túto tému.

Nám sa však podarilo zistiť, že malo ísť údajne o 46-ročného muža, ktorý bol ešte pred svojím nakazením v ťažkom zdravotnom stave. Podobný prípad zaznamenali aj v iných nemocniciach.

Slovenskí hygienici v pohotovosti

V pohotovosti sú všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva. Zatiaľ však majú dobré správy. Pandemický vírus sa na Slovensko nedostal. "Poľská strana zatiaľ nenahlásila šírenie nebezpečnej nákazy. Situáciu monitorujeme a v prípade potreby urobí SR všetko pre to, aby zamedzila šíreniu nebezpečnej nákazy," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Chrípka typu AH1N1 je nebezpečný najmä pre ľudí s podlomeným zdravím. Chrípka s extrémnym priebehom sa pre nich môže skončiť fatálne. U iných sa strašidelná diagnóza dá liečiť. Klasickými antibiotikami.


Téme sa venuje Peter Dzurilla. Spojte sa s ním cez profil na Facebooku!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy