Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prasacia chrípka ustupuje
Zdielať na
Zahraničie

Prasacia chrípka ustupuje

Zdroj: TASR/Sang Tan/ilustračné

WHO však varovala, že môže udrieť tretia vlna nákazy a riziko je stále vysoké

Služba, ktorá pacientom umožňovala absolvovať telefonickú alebo e-mailovú konzultáciu so zhodnotením ich stavu a dostať antivirotiká bez toho, aby museli navštíviť lekára, bola spustená v júli 2009 v čase prudkého rastu počtu nakazených.

Počas vianočného obdobia však počet nových prípadov nákazy vírusom H1N1 klesol na najnižšiu úroveň od vypuknutia pandémie a služba už nie je potrebná, vyhlásil minister zdravotníctva Andy Burnham.

NPFS, v centrále ktorej preberalo hovory približne 1500 zamestnancov, ukončí pôsobenie 11. februára. Ľudia, ktorí si myslia, že majú prasaciu chrípku, si môžu nechať predpísať antivirotiká u svojho praktického lekára, a osoby z rizikových skupín sa stále môžu nechať zaočkovať.

"Našou prioritou je očkovať ľudí zo skupín najviac ohrozených prasacou chrípkou, pretože ľudia sú stále v nemocniciach s vírusom a bohužiaľ niektorí mu podľahli," uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v januári oznámila, že pandémia zrejme ustupuje, zároveň však varovala, že môže udrieť tretia vlna nákazy a riziko je stále vysoké.

Britské ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že činnosť NPFS je v prípade potreby možné obnoviť v priebehu týždňa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy