Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Brazília bojuje s vírusom zika, armáda skontrolovala 21 miliónov bytov
Zdielať na

Brazília bojuje s vírusom zika, armáda skontrolovala 21 miliónov bytov

BRAZÍLIA / Brazília v rámci boja s vírusom zika skontrolovala už viac ako 20 miliónov domácností. V nich 220 000 príslušníkov ozbrojených síl odstraňuje larvy komára, ktorý vírus prenáša.

Do susednej Kolumbie v pondelok príde skupina amerických odborníkov, ktorá tam bude najbližšie tri týždne skúmať okrem iného spojitosť vírusu zika s mikrocefáliou a Guillain-Barrého syndrómom.

Stav núdze

Brazília s Kolumbiou sú najviac postihnuté nákazou vírusom zika, ktorý sa od jesene rozšíril do viac ako 30 krajín sveta.

Svetová zdravotnícka organizácia už pre vírus vyhlásila stav núdze.

SITA

Brazília odhaduje, že od jesene sa nákaza vírusom zika objavila u takmer 1,5 milióna osôb. Kolumbia cez víkend oznámila 25 645 prípadov, vrátane viac než 3 100 tehotných žien.

Prenos komármi

Vírus, ktorý prenášajú komári druhu Aedes aegypti, má obvykle mierny priebeh. Veľkým nebezpečenstvom je ale zrejme pre ľudský plod. Lekári sa domnievajú, že môže spôsobovať nedostatočný vývin mozgu, takzvanú mikrocefáliu.

Brazília preveruje už skoro 5 000 prípadov novorodencov, u ktorých je podozrenie, že trpia pre vírus zika mikrocefáliou. Niekoľko ich už aj zomrelo.

Kolumbijské úrady v piatok informovali o úmrtí troch pacientov nakazených vírusom zika, ktorí trpeli tiež Guillain-Barrého syndrómom. Toto ochorenie nervovej sústavy, prejavujúce sa obrnou svalstva, je relatívne vzácne. Krajiny postihnuté vírusom zika ale v posledných týždňoch zaznamenali jeho zvýšený výskyt.

Žiadna vakcína

Proti vírusu zatiaľ neexistuje vakcína. Jedinou obranou je chrániť sa proti poštipnutiu komára. Brazília preto začala s protikomáriou kampaňou.

SITA

Približne 220 000 príslušníkov ozbrojených síl navštívilo podľa ministerstva zdravotníctva v posledných týždňoch 20,7 milióna domácností, v ktorých identifikovali 772 900 zdrojov komárích lariev. zdroje lariev tak našli v asi 4 percentách skontrolovaných obydlí.

Nebezpečný vírus zika je už aj v Európe. Odborníci upozorňujú, aby sa ľudia vyhýbali komárom, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy