Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mladí Slováci sú finanční analfabeti. V investovaní a úveroch sa nevyznajú
Zdielať na

Mladí Slováci sú finanční analfabeti. V investovaní a úveroch sa nevyznajú

BRATISLAVA / Finančná gramotnosť mladých Slovákov je podľa výskumu analytikov na nízkej úrovni. Orientovať sa v spleti rôznych ponúk finančných produktov je pre nich náročné. Strata strechy nad hlavou či exekúcie nie sú výnimočné.

Pre bežného človeka sú produkty finančných inštitúcií ako veľké bludisko. Aby sa z neho čo najrýchlejšie dostali, neraz si uviažu na krk až príliš tesnú slučku.

Základom úspechu je ponuke rozumieť. Problém s tým ale máme už aj pri jednoduchších produktoch.

"Nesledujú, koľko na pôžičke alebo úvere preplatia, ale sledujú výšku mesačnej splátky," potvrdzuje analytik Finančného kompasu Maroš Ovčarik.

Prísť o všetko

"Dosť nebezpečné je, keď si človek myslí, že ten produkt dokáže niečo iné, ako je stavaný, že od neho očakávajú viac, ako dokáže ponúknuť," hovorí odborný asistent z Ekonomickej univerzity Pavel Škriniar.

Výsledkom môže byť - v lepšom prípade sklamanie, no stávajú sa aj horšie prípady. "Exekúcie, strata strechy nad hlavou, pokus o poistný podvod, nedostatočná výška dôchodku," vyratúva Škriniar.

Nevyznajú sa

Analytici sa preto rozhodli zistiť, ako sú na tom druháci na našich vysokých školách a výsledok ich neprekvapil. "Študenti majú neoprávnené sebavedomie. 70 percent si myslí, že sa vo financiách vyzná, ale ich vedomosti sú približne na rovnakej úrovni ako tých, ktorí si to o sebe nemyslia," potvrdzuje Škriniar.

Ak nepoznáme základné pojmy, bojíme sa o nich rozprávať a sme ľahšia korisť v rukách predajcov.

"Siahnu po prvej ponuke, ktorá je na trhu a nemajú odvahu a chuť siahnuť a osloviť ďalšie spoločnosti a nechať si vypracovať ďalšie ponuky," hovorí Ovčarik.

Rady odborníka

Veľká neznáma je aj investovanie, hypotéky, či poistenie. "Väčšinou mladí ľudia o tomto nemajú veľa vedomostí," potvrdzuje manažérka Broker Consulting Erika Sučová. 

Najviac sa toho o financiách naučíme až v praxi. Treba si ale dať pozor, aby sme sa pri tom nepopálili.

"Ešte pred podpisom zmluvy je dobré poradiť sa s odborníkom, aby sme to neskôr neľutovali," zdôrazňuje Sučová.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články