Zatiahnuté
17°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Ako postupovať, keď vlastníte byt v poškodenej budove? Radí právnik a poisťovne
Zdielať na

Ako postupovať, keď vlastníte byt v poškodenej budove? Radí právnik a poisťovne

BRATISLAVA, PIEŠŤANY / Kúpili ste si nie práve najlacnejší byt, splácate hypotéku, a zrazu ho musíte opustiť, pretože budova má nevyhovujúcu statiku. Narážame na najnovší prípad z Piešťan, kde museli ľudia opustiť len päť rokov starú budovu, pretože jej hrozí kolaps. Ako je to vôbec možné? Zisťovali sme, či bežný človek kupujúci nehnuteľnosť môže niečomu takémuto nejako predísť, prípadne, čo sa proti tomu dá poistiť.

Svoj byt v novostavbe si môžete dať poistiť proti rôznym druhom poškodenia, prírodnej katastrofe či vytopeniu od susedov. No žiaľ, proti chybám v práci statika nie.

"Proti takémuto riziku nie je možné poistiť si nehnuteľnosť. Zo zákona je však poistený statik," uviedol hovorca poisťovne Artur Šturmankin.

"Takéto poistenie musí mať podľa zákona uzatvorené každý statik, ktorý  vykonáva danú činnosť,"
vysvetlil hovorca poisťovne Milan Janášik.

Náhrada škody

Ak statik nejako pochybí a zle naprojektuje budovu, z poistenia zodpovednosti za škodu statika môže byť vyplatená náhrada škody developerovi. Potom si majitelia bytov môžu žiadať od developera náhradu.

"Podľa môjho názoru vlastníci bytov majú jedinú možnosť: musia sa obrátiť priamo na toho, kto im tie byty predal,"
myslí si právnik Peter Ďurček.

Podľa hovorcu poisťovne Milana Janášika, ľudia, ktorí si zakúpili nehnuteľnosť v takejto stavbe, môžu svoje nároky uspokojiť z poistenia profesijnej zodpovednosti, a to v prípade, že príčinou poruchy bol chybný projekt statiky.

Záruka kúpnej zmluvy

Ak však budú žiadať odškodnenie majitelia viacerých bytov napríklad v jednej bytovke s poškodenou statikou, je možné, že na to výška profesijného poistenia statika nebude stačiť. Môže totiž vzniknúť problém, že statik je poistený na nižšiu sumu, ako je hodnota bytov.

Majitelia bytov sa ešte môžu odvolať na záruku podľa kúpnej zmluvy alebo na občiansky zákonník, ktorý hovorí o skrytých vadách. Tie však treba nahlásiť do 24 mesiacov od prevzatia.

Súvisiace články