Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Poľsku našli vlak plný zlata, zmizol ešte v roku 1945
Zdielať na

V Poľsku našli vlak plný zlata, zmizol ešte v roku 1945

VRATISLAV / V Poľsku sa údajne podarilo vyriešiť záhadu vlaku naloženého zlatom, ktorý zmizol na jar 1945 pri dobývaní vtedy nemeckého mesta Vratislav Červenou armádou.

Istý Poliak a Nemec tvrdia, že vlak našli v Walbrzychu na juhozápade krajiny. Mesto leží neďaleko hranice s Českou republikou.

To, že sa miesto nálezu nachádza na území mesta, potvrdil aj zástupca starostu mesta Zbigniew Nowaczyk, uviedli poľské médiá. Nálezcovia uviedli, že vlak meria 150 metrov a vo vnútri sa nachádzajú cenné predmety. Úrady žiadaju o 10-percentnú odmenu.

Nedorazili, stratili sa

V obrnenom vlaku Nemci v máji 1945 v Vratislavi vyviezli zlato. Poklady mali doraziť do Walbrzychu, ale nikdy sa to vraj nestalo. Podľa jednej z verzií súprava vošla do tunela vykopaného medzi jednou walbrzyšskou štvrťou a zámkom Ksionž ležiacim na severozápadnom predmestí mesta.

Pokiaľ by sa nález záhadne zmiznutého vlaku potvrdil, stalo by sa jeho oficiálnym majiteľom poľské ministerstvo financií.

Nedávno objavili zlatý poklad aj na dne mora neďaleko Floridy. Nachádzalo sa tam 350 mincí, z ktorých zopár bolo veľmi vzácnych, pozrite si video:

Súvisiace články