Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Potápači objavili zlatý poklad, mince za milióny dolárov
Zdielať na

Potápači objavili zlatý poklad, mince za milióny dolárov

WASHINGTON / Potápači americkej firmy objavili pri brehoch Floridy 350 zlatých mincí v hodnote okolo 4,5 milióna dolárov. Šéf firmy Brent Brisben televízii CBS povedal, že poklad našli už koncom júla.

Zlatý poklad údajne pochádza z jedenástich španielskych lodí, ktoré sa potopili pri hurikáne 31. júla 1715. Lode vtedy plávali z Kuby do Španielska. Medzi 350 nájdenými mincami je aj deväť veľmi vzácnych - osemescudových. Tie boli zhotovené pre vtedajšieho španielskeho kráľa Filipa V.

Podľa Brenta Brisbena, ktorého spoločnosť 1715 Fleet - Queens Jewels vlastní práva na vraky, sa doteraz vedelo iba o existencii 20 takýchto kúskov.

"Zlato vyzerá akoby do vody spadlo len včera," vyjadril sa 51-ročný potápač William Bartlett, jeden z členov posádky, ktorá mince objavila.

Pátranie po cennostiach

Ten sa vyjadril, že pátra po pokladoch, pretože ho to baví, o peniaze mu pritom nejde. Odmietol preto prezradiť, aká bude výška jeho odmeny za nájdenie mincí. "Som iba chlap, ktorý sa plaví po mori a žije svoj sen," uviedol.

Jedenásť potopených lodí údajne malo na palube šperky a zlato v obrovskom množstve. Brisben na základe zoznamu nákladu lodí uvádza, že celková dnešná hodnota prevážaných cenností sa pohybuje okolo 400 miliónov dolárov, pričom cennosti za 175 miliónov už boli vyzdvihnuté.

Potápači narazili na poklad - zlaté mince, pozrite si video:

Súvisiace články