Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bratislavčan našiel poklad, dostane 30 000 eur!
Zdielať na

Bratislavčan našiel poklad, dostane 30 000 eur!

BRATISLAVA / Predstavte si, že by ste na svojom pozemku našli poklad! Nie je to nereálne. Jednému staršiemu pánovi zo Slovenska sa to podarilo. V Devínskej Novej Vsi vykopal džbán plný strieborných mincí starý asi 500 rokov. Jeho nálezom sa teraz zaoberá pamiatkový úrad.

Šťastný nálezca

Unikátny nález sa podaril staršiemu mužovi, keď v Devínskej Novej Vsi vyhrabal krčah plný strieborných mincí. Mince okamžite odovzdal na pamiatkovom úrade. "Má veľkú numizmatickú a nevyčísliteľnú historickú hodnotu. Pre nás zatiaľ najdôležitejší nález," povedala Renáta Glaser - Opitzová z Pamiatkového úradu v Bratislave. 

Nález nepatrí nálezcovi

Minulý týždeň našli v USA manželia pri venčení psa zlaté mince v hodnote 10 miliónov dolárov. Teraz ich môžu predať a zbohatnúť. VIAC TU.

U nás na Slovensku je to však úplne inak. "Nálezca nie je vlastníkom a je povinný najneskôr na druhý pracovný deň ohlásiť nález," informoval právnik Anton Pavúk.

Odmena ho neminie

Také niečo sa nepodarí nájsť každý deň a keďže starší muž svoj objav ohlásil pamiatkovému úradu, môže sa tešiť na odmenu. "Hodnota toho nálezu bola stanovená znaleckým posudkom na 30 000 a my mu vyplatíme plnú sumu," informovala Glaser - Opitzová.

Treba dodržať podmienky

To však nemusí byť pravidlom. Musíte totiž splniť určité podmienky. Ak by ste napríklad nález nahlásili múzeu a nie pamiatkovému úradu alebo nedodržali lehotu dvoch pracovných dní od dňa nálezu, mohli by ste dostať napríklad len 10 percent ceny pokladu či vôbec nič.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy