Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mince za stovky eur? Žiadny problém...
Zdielať na

Mince za stovky eur? Žiadny problém...

Zlato alebo striebro sú v týchto neistých časoch podľa niektorých odborníkov dobrou investíciou. Na to, aby ste mali doma kus drahého kovu však nemusíte rovno kupovať zlaté tehličky za tisíce eur. Oveľa dostupnejšie sú pamätné mince, ktoré vydáva Národná banka Slovenska.

Strieborné a zlaté mince vydáva Národná banka pri rôznych príležitostiach. Napríklad pri príležitosti rozlúčky so slovenskou korunou alebo pri vyhlásení Vlkolínca za svetové kultúrne dedičstvo UNESCO.

Raritné mince sú drahšie

"Vzácnosť pamätných mincí je daná počtom a výskytom na trhu. Tie, ktorých bolo vydaných podstatne menej, majú cenu vyššiu ako tie, ktorých bolo vydaných viac," uviedol numizmatik Elizej Macho.

Ich hodnota časom stúpa. Jednak sú zaujímavé z toho zberateľského hľadiska a v súčasnej dobe to spôsobuje aj nárast cien komodít, z ktorých sú vyrobené, čiže zlata a striebra.

Niektoré stoja stovky eur

"Obsah zlata a striebra vydaných NBS je oveľa vyšší ako je nominál a sa obchodujú už len kvôli vnútornej hodnote násobne nad nominál," poznamenal Macho.

Tu je jeden príklad. Strieborná minca vydaná v roku 1999 pri 500. výročí razby toliarových mincí sa pri svojom vydaní predávala za 500 korún. "V kvalite proof sa dnes predáva za 1 500 až 1 600 eur," poukázal. To znamená, že za 12 rokov jej cena stúpla 96-násobne.

Dobrá investícia do budúcnosti

Dá sa predpokladať, že pamätné mince budú svoju cenu naďalej zvyšovať. Mince, ktoré dnes vydáva NBS, majú predpoklad naberať na hodnote.

ISIFA

Súvisiace články