Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poklad na Slovensku v hodnote 33 tisíc eur! Našli ho deti...
Zdielať na

Poklad na Slovensku v hodnote 33 tisíc eur! Našli ho deti...

Ide o jeden z najväčších pokladov Slovenska. A našli ho malé deti pri múre vo Svätom Jure. Jeho hodnota sa na čiernom trhu odhaduje na asi 33 tisíc eur. My sme sa preto stretli s archeológom, ktorý ho vykopal a prezradil nám, že patril zrejme miestnemu pekárovi ešte v roku 1626. Ten si ho však už neužil...

Archeológ Peter Nagy objavil svoj najväčší poklad v januári 2005. Pôvodne totiž išiel do Svätého Jura skúmať kostnicu, ktorú našli malé deti.

"Neočakávali sme vôbec takýto nález uprostred miesta ako je kostnica... Našlo sa tam 845 strieborných mincí, z toho 22 bolo toliarov, to jest mince veľké 4,5 centimetra, hodne vzácne. Je to samozrejme veľký poklad, pretože také niečo sa nenájde každý deň," komentoval Nagy.

V čase, keď bol poklad uložený medzi asi tisícku ľudských kostí, práve na našom území prebiehali boje 30-ročnej vojny, čo bol vlastne celoeurópsky konflikt.

Hodnota pokladu by bola na čiernom trhu 33 tisíc eur. Práve preto je amatérske hľadačstvo celkom výnosný biznis. "Nemáme predstavu ani len z polovice, aké veci sa na Slovensku nájdu a aké idú do zahraničných aukcií," potvrdil Nagy. Verí však, že sa u nás doba nachádzania vzácnych historických predmetov ešte neskončila.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy