Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hľadači pokladov? Celkom výnosný nebezpečný biznis
Zdielať na

Hľadači pokladov? Celkom výnosný nebezpečný biznis

Českí filmári pred dvomi dňami vykopali v Čičmanoch poklad! Údajne iba náhodne zakopli do zeme a o chvíľu už počítali viac ako tisíc vzácnych medených mincí. Takéto nálezy vždy musíte nahlásiť úradom!

Ak niekde o poklad nebodaj zakopnete, ako tvrdia českí filmári, či naň inak natrafíte, musíte to nahlásiť príslušným úradom. "Najlepšie je komunikovať s príslušným pamiatkovým úradom. To znamená - kontaktovať tento úrad, povedať mu o čo ide, prípadne napísať krátky mail alebo poslať fotografiu," potvrdila hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová.

Oplatí sa to aj legálnou cestou

Ak potom odborníci expertízou usúdia, že ste naozaj našli poklad, archeologicky významnú vec, nesnažte sa ho predávať na čiernom trhu, s nápadom, že takto zaň dostanete viac. Vôbec sa vám to neoplatí. Podľa nových zákonov, od príslušných orgánov získate až celú trhovú hodnotu takéhoto pokladu.

"A nie z hodnoty materiálu, ale z hodnoty toho pokladu, čo je celkom zaujímavé, lebo starostka išla na internet a našla podobné mince, z ktorých jedna má hodnotu 1500 slovenských korún, čo je 50 euro," potvrdili nálezcovia z Čičman.

Len, ak máte šťastie

Sami však poklad z vlastnej iniciatívy nehľadajte, to by sa vám oplatiť nemuselo. "Za takýto čin môže dostať jednotlivec alebo skupina trest odňatia slobody až na dva roky," dodala Chudinová.

Muž má v rukách mincu_poklad_ilustračné foto

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy