Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Turecko ukrýva jeden z divov sveta, chrám bohyne Artemis
Zdielať na

Turecko ukrýva jeden z divov sveta, chrám bohyne Artemis

EFEZ / Turecko spolu s Chorvátskom patrí k najvyhľadávanejším dovolenkovým destináciám Slovákov. Turecko je pritom plné dovolenkových perál. Jednou z nich je aj chrám svätyne Artemis v Efeze. Nájsť tento div sveta pritom nie je najľahšie.

Na pobreží egejského mora v Turecku je hneď niekoľko historických skvostov. Viažu sa ku starým gréckym náboženstvám, islamu i kresťanstvu.

Stĺpy z mramoru

Jeden zo siedmych divov sveta - chrám bohyne Artemis v Efeze - mal unikátnych 26 stĺpov z mramoru v iónskom slohu. Dnes na poslednom stĺpe kedysi obrovského chrámu hniezdia bociany.

"Bol to nevídaný materiál, nevídaná veľkosť a najmodernejší architektonický štýl v tejto oblasti," ozrejmuje sprievodkyňa Kristýna Němcová.

Kanalizácia, vodovod i podlahové kúrenie

Jedným z nezvyčajných tureckých predpisov je, že v najzachovalejšom starovekom meste Efeze sa nesmie nakrúcať s veľkou televíznou kamerou. Menšie profesionálne aparáty Turkom nevadia.

"Niektorí zabúdajú, že predchádzajúce civilizácie na tom boli často lepšie ako my. Mali kanalizáciu, vodovod, podlahové kúrenie," hovorí Němcová.

Najzachovalejšia je takzvaná Celzova knižnica. Tisícky papyrusových zvitkov ale spálili dobyvatelia. "Boli to väčšinou Góti, ktorí sem vpadli a všetko spálili," dodáva sprievodkyňa.

Divadlo

V Efese sa nachádza aj divadlo, ktoré v minulosti, keď mesto bolo prístavom, mohlo navštíviť až 25 tisíc divákov.

"Dnes je more 7 kilometrov od Efesu, predtým bolo pri meste. Bol tam obrovský prístav," hovorí Němcová.

Katolíci veria, že neďaleko mesta stoja zákaldy domu, v ktorom bývala Panna Mária. Odprevadiť ju sem mal Svätý Ján, keď mala 55 rokov. Oltár, ktorý sa v budove nachádza, je sprístupnený verejnosti.

Neďaleko je tiež prameň, z ktorého mala piť aj Panna Mária. Veriaci ju preto považujú za zázračnú. Viacerí turisti preto svoje želania a priania pripevňujú na stenu vedľa prameňa.

Turecko ukrýva jeden z divov sveta - chrám bohyne Artemis, pozrite si reportáž:

Súvisiace články