Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Titanic zakotvil v Bratislave. Prejdite sa po palube legendárneho parníka
Zdielať na

Titanic zakotvil v Bratislave. Prejdite sa po palube legendárneho parníka

BRATISLAVA / Luxus slávneho Titanicu môžete v týchto dňoch zažiť na vlastnej koži. Poprechádzať sa po palube najslávnejšej lode všetkých čias je teraz možné aj v našom hlavnom meste pre všetkých, ktorých fascinuje smutný osud legendárneho parníka.

Najväčšia, najluxusnejšia, najmodernejšia, prakticky nepotopiteľná loď - to bol Titanic v čase spustenia na vodu.

"Na jeho príbehu je krásne to, že v dobe, keď Titanic vyplával, vo svete bol mier. Ľudstvo malo veľký rozkvet, ľudia si mysleli, že sú premožitelia sveta, samotného boha a že dokážu všetko, stavali čím ďalej tým väčšie budovy, stroje, najväčšie lode na svete a príroda im vtedy tvrdo pripomenula, kto je tu pánom," myslí si obdivovateľ lode Titanic Ondřej Vrkoč.

Kritická chyba

Dnes už vieme, že Titanic sa 14. apríla 1912 nemusel potopiť, keby plával pomalšie, neprišlo by k takému prudkému nárazu. "Keby to bolo len na jednom bode, že by Titanic narazil, dajme tomu, len čelom, priamo do ľadovca, tak by sa nestala vôbec žiadna katastrofa, nepotopil by sa," vysvetľuje hovorca Slovenskej plavby a prístavov Juraj Bohunský.

Kritickou chybou bol aj nedostatočný počet záchranných člnov.

"Každý jeden cestujúci mal svoju záchrannú vestu, korkovú ťažkú, nemotornú, ale schopnú udržať človeka nad vodou, ale čo z toho, keď teplota vody bola mínus dva stupne," pokračuje Bohunský.

Slovák na Titanicu

Málokto to vie, ale na Titanicu boli aj Slováci. "Slovensko má nádhernú väzbu, čo sa týka Titanicu. Plavil sa na ňom slovenský rodák Michel Navráti," hovori Vrkoč.

Obchodník uniesol svojich dvoch malých synov nevernej žene a chcel s nimi začať nový život v Amerike. Po náraze do ľadovca posadil svoje deti na posledný záchranný čln.

"Po doplávaní do New Yorku ich novinári vyfotili a tá ich fotka spolu s Titanicom obehla celý svet. Ich matka Marcia sa dozvedela o ich príbehu, vôbec o tom, že boli na Titanicu, z novín. Okamžite odcestovala do New Yorku a šťastne sa tam stretli," vysvetľuje Vrkoč.

"Toto sa nemalo stať. Ale keďže sa to stalo, prispelo to neskutočne k zvýšeniu bezpečnosti ľudského života na mori, ale aj stavu techniky. To je plus toho nešťastia, ktoré sa stalo,"
zakončil Bohunský.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články