Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Husle, na ktorých hral kapelník Titanicu, vydražili za 1 064 899 €
Zdielať na
Zahraničie

Husle, na ktorých hral kapelník Titanicu, vydražili za 1 064 899 €

LONDÝN / Husle, na ktorých hral pri potopení Titanicu v roku 1912 kapelník Wallace Hartley, aby upokojil rozrušených pasažierov, sa predali v britskej aukcii za 900 000 libier (1 064 899,78 €). Výsledok dražby tak značne predčil očakávania, pretože predajná suma bola nakoniec trikrát vyššia, než sa predpokladalo.

Najdrahší predmet z Titanicu

Pri započítaní aukčnej prirážky a dane nakoniec anonymný britský kupec za husle zaplatil dokonca viac ako milión libier. Podľa BBC je vďaka tomu hudobný nástroj, na ktorý sa ale už nedá hrať, zatiaľ najdrahším predmetom z Titanicu, ktorý sa kedy v aukcii predal.

Aukčnému domu Henry Aldridge & Son z britského kniežatstva Wiltshire trvalo sedem rokov, než overil autenticitu huslí. Nakoniec dospel k záveru, že sú pravé a že práve tento nástroj sa potopil do Atlantiku spolu so svojim majiteľom. Experti totiž pri skúmaniach zistili, že v dreve sa stále nachádzajú mikroskopické čiastočky minerálov z morskej vody.

Husle mu darovala snúbenica

Hartley bol medzi 1 517 ľuďmi, ktorí nehodu Titanicu neprežili. Legendu o kapelníkovi, ktorý na palube hral takmer do posledného vydýchnutia, nedávno oživil aj veľkofilm Titanic. Tam patril motív hudobného telesa hrajúceho uprostred cestujúcich k tým najdojemnejším scénam.

Husle vyrobené v Nemecku okolo roku 1880 darovala Hartleymu jeho snúbenica Maria Robinsonová, ktorá ich po jeho smrti dostala späť. "Ide o svetový rekord čo sa týka predmetov z Titanicu. Podobnú cenu by zrejme mali veci zachránené z potopenej lode. Pokiaľ by niekedy boli na predaj," povedal zberateľ Peter Boyd-Smith.

Až doposiaš boli najdrahším na aukcii predaným predmetom spojeným s Titanicom plány obrieho parníku, ktoré si záujemca v roku 2011 kúpil za 220 000 libier.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy