Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Concordiu čaká posledná cesta, poputuje do šrotu
Zdielať na

Concordiu čaká posledná cesta, poputuje do šrotu

GIGLIO / V pondelok sa začne s konečnými prípravami na odtiahnutie havarovanej výletnej lode Costa Concordia z miesta nešťastia na juhu Talianska. Tam je uväznená už dva roky. Operáciu môže skomplikovať nepriaznivé počasie. Posledná cestá obrovského parníka z ostrova Giglio na zošrotovanie do prístavu v Janove by mala začať 21. júla.

"Kritická fáza príde hneď prvý deň, keď sa budeme snažiť dostať loď von. Podobná operácia sa na tak veľkom plavidle ešte neuskutočnila," hovorí juhoafrický expert Nick Sloane, ktorý sa podieľa na záchranných prácach odkedy loď havarovala. Celkové náklady sa odhadujú na 1,1 miliardy eur.

Pri havárii Concordie zahynulo 32 ľudí. Loď sa následne prevrátila na bok. Plavidlo pre viac ako štyritisíc cestujúcich sa minulý rok podarilo dostať do vzpriamenej polohy.

Odborníci odhadujú, že na uvoľnenie lode z morského dna budú potrebovať asi dva dni a ďalšie aspoň štyri na jej stabilizáciu pred štvordennou cestou do Janova. Za pomoci vlečných lodí by tam mal parník doraziť 25. júla.

ISIFA

Cesta sa však uskutoční len v prípade, že rýchlosť vetra v oblasti nepresiahne 30 kilometrov za hodinu a vlny budú maximálne dvojmetrové.

ISIFA


Viac ako tristo inžinierov, technikov či potápačov pripevnilo k bokom lode tridsať obrovských kontajnerov naplnených vodou, ktoré by po vyprázdnení mali parník vyniesť o dvanásť metrov vyššie.

Podľa ekologickej organizácie Greenpeace hrozí, že by sa pri tom mohla loď rozlomiť. Loď, ktorá je dvakrát väčšia ako legendárny Titanic má na palube množstvo rôznych chemikálií, ktoré by sa v takomto prípade mohli dostať do mora.

ISIFA


Concordia stroskotala 13. januára 2012 po náraze do skaly pri ostrove Giglio. Z obetí sa doposiaľ nenašlo telo indického čašníka. Kapitán parníku Francesco Schettino čelí obvineniu zo zabitia z nedbanlivosti a predčasného opustenia lode.

Costa Concordia smeruje na svoju poslednú cestu, pozrite si video:

Súvisiace články