Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
ROK PO. Havária lode Costa Concordia v Taliansku
Zdielať na

ROK PO. Havária lode Costa Concordia v Taliansku

Na talianskom ostrove Giglio presne pred rokom stroskotala luxusná výletná loď Costa Concordia. Najväčší podiel viny nesie zrejme kapitán 53-ročný Francesco Schettino, ktorý manévrom naviedol loď na plytčinu. Nehoda si vyžiadala 32 obetí.

Vinu nesie zrejme kapitán lode

V piatok 13. januára 2012 o 21:45 narazila asi 300 metrov od ostrova Giglio na útes loď Costa Concordia, ktorá vyplávala z prístavu Civitavecchia toho istého dňa o 19-tej. Na boku 290 metrov dlhej lode vznikla asi 70 metrová trhlina.

Do strojovne natiekla voda, následkom čoho vypadol prúd. Po hodine od nárazu hlásila pobrežná stráž, že loď uviazla na plytčine. To kapitán najskôr poprel, ale o 15 minút nariadil evakuáciu. 

Na palube bolo viac ako 4000 ľudí

Na palube bolo 4229 osôb, z toho 3216 turistov - najviac Talianov (989) a Nemcov (570). Nehoda si vyžiadala 32 obetí. Dve telá sa doteraz nenašli.

Vinu na stroskotaní lode nesie zrejme kapitán Francesco Schettino (53). Okrem riskantného manévru sa mu kladie za vinu aj podcenenie situácie. Kapitán taktiež opustil loď príliš skoro. Kapitána zatkli, dostal výpoveď pre zanedbanie služobných povinností. Hrozí mu 15 rokov väzenia. Rozhoduje sa taktiež aj to, aký podiel viny nesú na stroskotaní ostatní zamestnanci.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy