Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Oravčanka pečie 3D medovníky, tu je recept
Zdielať na

Oravčanka pečie 3D medovníky, tu je recept

DOLNÝ KUBÍN / Pani Bojnáková pečie medovníky už viac ako 25 rokov. Sladké dobroty ju preslávili už aj v Japonsku či na Novom Zélande. Z medovníkového cesta nepečie len klasiku, ale aj 3D vianočné gule a či 3D sladkých anjelikov.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Dôležitý je dobrý recept

Pani Bojnáková musí vstávať už o tretej ráno. Inak by napiecť všetky dobroty nestihla. Základ je dobrý recept. "Našla som ho ešte v starej Dorke. Neskôr som ho ešte vylepšila," vraví medovnikárka. 

A tu je ten zázrak: 1,20 kg hladkej múky, 350 g cukru, 4 celé vajcia, 450 g medu, 3 lyžice sódy bikarbóny a perníkové korenie. Na vylepšenie aj jemne zomleté oriešky. A ak sú vajíčka malé, dáva do cesta dve lyžice masla.

"Cesto som si pripravila deň dopredu, aby dozrelo," vraví medovnikárka. Z cesta ako z plastelíny vykrajuje a medovníky dá piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. "Väčšina gazdiniek pečie pečie medovníčky príliš dlho. Ja pečiem menšie tvary 5 až 6 minút," hovorí ďalej pani Bojnáková. 

Poleva musí byť vláčna

Mnohí z nás si stromčeky zdobia medovníkmi, avšak medovníkovými guľami málokto.Tie sa robia jednoducho. Stačí kúpiť pologule v cukrárenských potrebách, obaliť ich alobalom, naniesť na ne cesto a dať piecť. Dve pologule potom zlepíme a máme jednú vianočnú guľu. 

Urobiť dobrú polevu je tiež kumšt. Zdobíme však medovníky až po pár dňoch. "Poleva by mala byť vláčna," vysvetlila medovnikárka. Treba na ňu jedno bielko a 150 gramov dvakrát preosiateho práškového cukru.

Nech vám ani nenapadne si vziať mixér, ale pekne vareškou 20 minút miešať, inak by do polevy vošlo naraz veľa vzduchu a časom by z medovníka opadávala.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!


Súvisiace články