Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nakupujete darčeky na internete? Pozor na podvodníkov!
Zdielať na

Nakupujete darčeky na internete? Pozor na podvodníkov!

BRATISLAVA / Vianoce sú rajom pre obchodníkov, ale žiaľ, aj pre podvodníkov. S falošnými internetovými stránkami sa v týchto dňoch akoby roztrhlo vrece. Ako rozoznať pravý internetový obchod od toho nepravého? Poradíme vám.

Platí dôveruj, ale preveruj

Na prvý pohľad vyzerá ako normálna webstránka, ktorá obsahuje všetko, čo má mať. Sú tam obchodné i dodacie podmienky, informácie o možnostiach platenia. Niekde je však predsa len zrada. "Na tejto stránke je vidno, že jediným kontaktom je e-mailová adresa," vysvetľuje IT špecialista Matúš Paculík. 

"Nesídli na Slovensku a v prípade potreby polícii ťažko dáte nejaké údaje," dodáva Paculík. "Ak bola webstránka vytvorená týždeň pred tým, než som tam prišiel, je na 99 percent pravdepodobnosť podvodu," dodáva.

Dôveruj, ale preveruj. Pri onlinových obchodoch vraj toto pravidlo platí dvojnásobne. "Ja by som im skúsil napísať mail na uvedenú e-mailovú adresu. Ak im odpoveď bude trvať dlho, prípadne odpovedajú veľmi všeobecne či ich angličtina bude zlá, už to o niečom svedčí," vraví Paculík.

"Odporúčam najprv kúpiť si tovar vo veľmi nízkej hodnote, aby ste mali istotu, že ho dostanete," vysvetľuje aj manažér inovácií v banke Radoslav Ako.

Urobte si malý prieskum

Všímať si treba aj možnosti platenia. Ak je možná iba platba kartou, pozor! "Ak niekomu zadám číslo mojej kreditnej karty s bezpečnostným kódom, on si to môže uložiť a brať si to z tej karty dovtedy, kým si to ja nestopnem," vysvetľuje IT špecialista. Ak už pristúpite k samotnej platbe, všímajte si bezpečnostné certifikáty stránky, na ktorú vás predajca presmeruje. 

Dobrou pomôckou na odhalenie nepravej webstránky môže byť aj podozrivo nízka cena tovaru. Ešte pred tým, než sa rozhodnete zaplatiť si preto urobte malý prieskum, či je to naozaj reálna cena alebo už ani nie.

Srdce pre deti. Charitatívny projekt vyvrcholí galaprogramom 20. decembra o 20:20 na TV JOJ.

Súvisiace články