Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Svet zažije noc prianí. Z neba budú padať hviezdy
Zdielať na

Svet zažije noc prianí. Z neba budú padať hviezdy

SLOVENSKO / Obdivovatelia úkazov na oblohe budú môcť v noci z 12. na 13. augusta pozorovať maximum Sĺz svätého Vavrinca. Ide o jeden z hlavných meteorických rojov Perzeid. Meteory ľudia zvyknú volať aj padajúcimi hviezdami.

"Meteory budú viditeľné na celej oblohe, zdanlivo však vylietavajú z radiantu, ktorý sa nachádza v severnej časti súhvezdia Perzeus , ktoré je vo večerných hodinách nad severovýchodným obzorom," opísal vedúci sekretariátu Slovenského zväzu astronómov Pavol Rapavý.

Perzeid v španielskom Villarejo de Salvanes:

SITA

Aktuálny meteorický roj Perzeid (Slzy svätého Vavrinca) je činný od 17. júla do 24. augusta. Najviac ich je každoročne okolo 12. augusta. Po relatívne ostrom maxime jeho aktivita prudšie klesá. Portál space.com pripravil mapu viditeľnosti perzeidov.

Meteorické pruhy okolo pásma galaxie v americkom Wyomingu:

SITA

Malé častice z kométy

Meteory sú veľmi rýchle, ich geocentrická rýchlosť je 59 kilometrov za sekundu. Roj dostal meno po svätom Vavrincovi - jednom zo siedmych diakonov, ktorí boli umučení za rímskeho cisára Valeriána.

Najstaršie záznamy o Perzeidách sú z Číny už z roku 36 nášho letopočtu, keď v ranných hodinách pozorovali viac ako 100 meteorov. Zo stredoveku sú záznamy len veľmi sporadické.

Padajúce hviezdy v Španielsku:

SITA

Dnes sa na padajúce hviezdy pozeráme inak. V skutočnosti ide o malé častice, ktoré na svojej dráhe zanechala rozpadnutá kométa.

V nedeľu večer rozžiaril oblohu väčší a jasnejší Mesiac. Nastal jav, kedy bol najbližšie k Zemi. Tento astronomický úkaz sa nazýva Supermesiac.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články