Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Supermesiac predviedol nebeskú šou
Zdielať na

Supermesiac predviedol nebeskú šou

Zdroj: SITA

NEW YORK / Celá planéta zažila v noci najväčší spln v tomto roku. Mesiac sa priblížil k Zemi. V noci z nedele na pondelok bol nezvyčajne veľký. Išlo o optický klam, ku ktorému dôjde ešte dvakrát. Informáciu priniesol britský The Daily Mail.

Naša prirodzená obežnica, ktorá sa okolo Zeme pohybuje po eliptickej dráhe, sa v týchto dňoch nachádza v momente najväčšieho priblíženia k planéte. Astronómovia hovoria o takzvanom supermesiaci.

Ak je v splne, zdá sa byť väčší. Ide len o vizuálny klam, ktorý je spôsobený polohou Mesiaca na svojej orbite, píše britský The Daily Mail.

Najbližšie k Zemi

Supermesiac je termín pre označenie mesiaca, kedy sa počas splnu nachádza na svojej obežnej dráhe najbližšie k planéte Zem. Konkrétne vzdialenosti nájdete na stránke timeanddate.com.

Počas noci sa nám Mesiac javí opticky až o 14 percent väčší, a až o 30 percent jasnejší. V astronómii sa toto najväčšie priblíženie Mesiaca k našej planéte volá lunárne perigeum.

V priemere nastáva tento jav 4 – 6 krát do roka. Tento rok nastane podľa astronómov dvakrát. Najbližšie termíny sú 10. augusta a 9. septembra.

Súvisiace články