Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Hoteliér žaluje majiteľov kráv. Zvonce a ich cengot mu kazia zisk
Zdielať na

Hoteliér žaluje majiteľov kráv. Zvonce a ich cengot mu kazia zisk

VIEDEŇ / Rakúsky hoteliér žaluje hospodárov pre zvonenie kravských zvoncov. Majiteľ hotela z obce Zwischenwasser v rakúskej spolkovom kraji Vorarlbersko tvrdí, že pre hlasitý cingot nemôžu hostia v kľude spať a odchádzajú skôr. Informáciu priniesla agentúra APA.

Obe strany k sporu na okresnom súde prišli so zvoncami, ktorými jasne dávali najavo, čo si o veci myslia. Hospodári doniesli malé zvončeky, ktoré by sa vraj hodili pre kozu. Hoteliér priniesol asi šesťnásobne väčší zvonec.

Zvon ako motocykel

Podnikateľ, ktorý sa cíti postihnutý cingotom zvoncov kráv pasúcich sa na susednom pozemku, žiada po hospodároch 7 000 eur odškodné za ušlý zisk. Majitelia hlučného sedemčlenného stáda zase tvrdia, že sa im sused chce pomstiť.

Hoteliérov advokát pri súde predstavil štúdiu Švajčiarského technologického inštitútu (ETH). Podľa nej dokáže kravský zvonec vydávať hluk, ktorý sa vyrovná motocyklu alebo pneumatickému kladivu.

Vec regiónu

Právni zástupcovia chovateľov kráv zase predložili posudok k podobnému prípadu, ktorý skončil rozsudkom v prospech zvoncov. Označil ich za vec v danom regióne obvyklú a preto prípustnú.

Okresný súd v Feldkirchu zatiaľ verdikt nevyniesol. Čaká na odbornú expertízu ohľadne pôsobenia hluku na človeka.

Kým v Rakúsku robia hoteliérovi kravy vrásky na čele, v slovenskej dedinke Krásna Lúka sa z nich tešia. Podľa miestnych dávajú tamojšie kravy najlepšie mlieko. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články