Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pomôžte týmto šteniatkam, raz pomôžu ony iným
Zdielať na

Pomôžte týmto šteniatkam, raz pomôžu ony iným

BRATISLAVA / Vodiaci pes dokáže vrátiť život ľuďom, ktorí bez sprievodu nemohli ísť ani na obyčajný nákup. Aj bežné veci sú v živote potme ťažké. Predtým, ako budúci vodiaci pes absolvuje výcvik, potrebuje rodinu, ktorá ho pripraví na život po boku hendikepovaných ľudí.

Zuzana s manželom už vychovali 5 vodiacich psíkov. Norik je v poradí šiesty. Má 9 mesiacov a o chvíľu Zuzanu aj Michala opustí, aby mohol žiť v rodine, ktorá ho potrebuje viac. Zuzka priznáva, že práve lúčenie je na tejto práci najťažšie. Ale aj tak to robí rada. "Zažiť ten pocit odovzdať psa, ktorý bude v živote niečo vykonávať je neskutočne krásny," dodala dočasná majiteľka.

Na to, aby mohla Výcviková škola pre vodiace a asistenčné psy pomáhať ľuďom so zrakovým postihnutím prostredníctvom špeciálne vycvičených psov nevyhnutne potrebujú pomoc dobrovoľníkov - vychovávateľov vodiacich psov.

Hľadajú domov

Momentálne na svojich vychovávateľov čaká 11 šteniatok v špeciálnej pôrodnici v Jakubove, ktoré by mali ísť do rodín koncom júla. "Hľadáme pre nich rodiny dobrovoľníkov, vychovávateľov, ktorí by sa im venovali po dobu zhruba jedného roka," uviedla Katarína Kubišová z Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy.

Dobrovoľníci zabezpečujú starostlivosť o šteniatka do veku zhruba jedného roka, kedy sa dá povedať či je pes vhodný adept na ďalší výcvik a kedy je reálne schopný špeciálneho výcviku. Ich úlohou je počas tohto roka vytvoriť u šteniatka pozitívny vzťah k človeku, naučiť ho slušne sa správať, umožniť mu spoznať okolitý svet, socializovať ho a sprostredkovať mu radostné detstvo aj  medzi psími kamarátmi.

Náročný výcvik

Ak pes v 1. roku úspešne absolvuje povahové a zdravotné hodnotenia je preradený k trénerovi, ktorý ho postupne učí cviky potrebné k vodeniu nevidiaceho. Zhruba vo veku 19-24 mesiacov je vodiaci pes odovzdaný človeku so zrakovým postihnutím.

Vychovať dobrého vodiaceho psa nie je až také ťažké. Tvrdým výcvikom si prejde až u profesionálneho trénera. Stačí ak mu dáte šťastné detstvo, lásku, vďaka ktorej obetuje svoj život na pomoc ľuďom a pomôžete mu spoznať všetky miesta, na ktoré bude so svojim nevidiacim pánom chodievať.

Informácie o výchove budúcich vodiacich psov získate na www.vodiacipes.sk/vychova alebo 0911 119 397.

Súvisiace články