Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Deti trápia poruchy zraku, vyšetrením sa dá zachrániť
Zdielať na

Deti trápia poruchy zraku, vyšetrením sa dá zachrániť

BRATISLAVA / Detí s problémami očí na Slovensku pribúda. Mnohé z nich si dokonca tieto ochorenia prenesú aj do dospelosti. Predísť škúleniu, či silným dioptriám už v detstve sa dá preventívnymi vyšetreniami. Keď sa problém s očami zachytí včas, častokrát je riešiteľný. Ideálne je absolvovať takzvaný screening očí, avšak prístrojov je málo a detí veľa.

Vyšetrenie nebolí

Screening očí deti nebolí a zároveň dokáže odhaliť väčšinu porúch. Deti navyše zbytočne nestresuje ambulancia s lekárom, pretože v prípade takéhoto vyšetrenia príde ambulancia za dieťaťom a dokonca bez lekára.

Merania vykonávajú pracovníci Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. "Problematika zraku je nám dosť blízka a chceli by sme, aby sa nám podarilo robiť takéto previerky systematicky a celoslovensky. Robievame takéto aktivity aj v iných krajoch Slovenska, napríklad v Žilinskom, Košickom a Nitrianskom kraji," ozrejmuje Tatiana Winterová z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovensko.

430 detí

Od začiatku roka odmerali pracovníci organizácie v Bratislavskom kraji 430 detí. Až štvrtina z nich však dostala odporúčanie na vyšetrenie k svojmu očnému lekárovi. "Nie všetky tie deti boli vážne prípady. Ale minimálne 10 percent z nich majú vážnejšie problémy, kde práve včasným zachytením sa môže pomôcť a zabrániť tomu, aby došlo k strabizmu (škuľavosť) či tupozrakosti (porucha zraku jedného oka)," dopĺňa Winterová.

Bezbolestný prístroj

Prístrojom, ktorý vydáva pre deti vlastne veselé zvuky a je bezbolestný, pracovníci z Únie bezbolestne a rýchlo zmerajú obe oči. "Aj my sme podstúpili meranie a dostala som odporúčanie, aby som išla s dcérkou k očnému, čiže môžeme včas podchytiť nejaký problém, ak je," opisuje jedna z mamičiek.

"Dávame odporúčanie v prípade, že niečo objavíme. Pretože obvykle v takomto prípade je potrebné podrobnejšie vyšetrenie u očného lekára," dopĺňa Winterová. "Podľa mňa je to v rámci prevencie dobré," myslí si ďalšia z mamičiek.

"Ak nám dopadne dobre jeden projekt, tak by sme tento rok mohli navštíviť vyše 100 škôlok a vyšetriť tak okolo 7000 detí," približuje plány Winterová. Ak zrovna škôlku, ktorú navštevuje vaša ratolesť nenavštívia, môžete sa obrátiť priamo na Úniu.

Vyšetria všetky deti

Ambíciou Únie do budúcnosti je však prejsť všetky škôlky na Slovensku a odmerať zrak všetkým deťom. "Podľa mňa je to ideálna prevencia, ktorou by sa dalo znížiť množstvo škúliacich detí a nemuseli by sme ich tak nákladne neskôr liečiť," skonštatoval prednosta kliniky detskej oftalmológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Anton Gerinec.

"Ak by ktokoľvek chcel, môže navštíviť  stránke Únie slabozrakých a nevidiacich Slovensko a priamo nás kontaktovať. My sa už v rámci možností dohodneme. Závisieť to bude najmä od kraja," prízvukuje možnosť Winterová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy