Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Hercules z Bratislavy: Na súboj sa odvážil vyzvať i Adolfa Hitlera
Zdielať na

Hercules z Bratislavy: Na súboj sa odvážil vyzvať i Adolfa Hitlera

BRATISLAVA / Iba jediný športovec mal odvahu vyzvať na súboj Adolfa Hitlera - David Unreich. Bol to zápasník z Bratislavy, ktorého významné úspechy na žinenkách dokumentujú články z vtedajšej americkej tlače.

Zápasník David Unreich dostal prezývky ako obor, velikán či superšampión. Ako jednému z mála sa mu splnil americký sen - v zámorí dosiahol nevídaný úspech.

Štyri roky víťazstiev

Za Veľkú mláku odišiel ešte v roku 1939. Už vtedy mal za sebou štyri roky víťazstiev. "Zápasil za ŠK Makabeu, aby vzápätí prijal ponuku a naozaj odcestoval do Spojených štátov zápasiť za veľké peniaze," ozrejmuje športový historik Igor Machajdík. 

Miestnych reportérov ohúril nielen znalosťou deviatich svetových jazykov, ale i snom stať sa židovským rabínom. Nakoniec sa rozhodol pre kariéru vo wrestlingu. 

TV JOJ/Martin Mózer

Ben Shalom

V Spojených štátoch zápasil David pod hebrejským menom Ben Shalom. Netrvalo dlho a jeho úspechy zaplnili titulky tamojších novín.

"Ťažisko jeho kariéry spočívalo najmä po roku 1935, kedy sa preslávil hlavne ako profesionálny zápasnícky talent," vysvetľuje Machajdík.

Vyzval Adolfa Hitlera

Hoci Shalom znamená pokoj, David mal od mierumilovnosti ďaleko. Zápasník neváhal vyzvať na súboj nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

"Vážil vtedy nejakých 106 kíl, neskôr to dotiahol až na 120 kíl. Práve svojim zjavom pravdepodobne budil rešpekt v očiach svojich súperov. V podstate svojho času bol neporaziteľný," dodáva Machajdík.

Jeden z jeho najsledovanejších súbojov sa odohral v slávnej bostonskej aréne. Unreich nastúpil proti nemeckému šampiónovi v najťažšej kategórii, ktorý sympatizoval s nacistami. I nad ním vyhral. "Americké publikum mu oprávnene aplaudovalo," skonštatoval športový historik.

Zápasník z Bratislavy sa neštítil vyzvať na súboj i samotného Adolfa Hitlera, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články