Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Island je najmierumilovnejšou krajinou sveta. Slovensko prekvapilo
Zdielať na

Island je najmierumilovnejšou krajinou sveta. Slovensko prekvapilo

LONDÝN / V rebríčku najmierumilovnejších krajín sveta sa Slovensko umiestnilo na 23. mieste zo 162 hodnotených krajín. Vyplýva to zo Svetového mierového indexu (GPI) za rok 2015. Rebríček zverejnila organizácia The Economist Intelligence Unit.

Najmierumilovnejšou krajinou na svete je podľa rebríčka Island, najnásilnejšia je Sýria.

Každoročný rebríček je zostavovaný od roku 2007 na základe desiatok kritérií. Ide o počet vojen vedených v posledných rokoch, počet zabitých vojakov, zárobok z predaja zbraní, vojenský rozpočet, vzťahy so susednými krajinami ale aj vnútorné faktory ako zločinnosť, dostupnosť zbraní a vzájomná dôvera medzi občanmi.

V prvej desiatke sa okrem Islandu umiestnilo aj Česko, Dánsko, Rakúsko, Nový Zéland či Fínsko, Kanada a Japonsko. Slovensko je na 23. mieste, Maďarsko na 22. a Poľsko na 19. mieste.

Rusko je na 152., USA na 94. a napríklad Kuba na 82. mieste. V poslednej desiatke je podľa organizácie napríklad Irak, Somálsko, Severná Kórea a Pakistan.

Poradie v hodnotení GPI:

KrajinaKrajina
1. Island19. Poľsko
2.Dánsko22. Maďarsko
3.Rakúsko23. Slovensko
4. Nový Zéland82. Kuba
5. Švajčiarsko94. USA
6. Fínsko152. Rusko
7. Kanada160. Afganistan
8. Japonsko161. Irak
9. Austrália162. Sýria
10. Česko

Zdroj: Global Piece Index, ČTK

Oproti roku 2014 je rebríček GPI celkom stabilný. Mierne sa polepšili štyri regióny - Európa, Severná Amerika, Stredná Amerika a subsaharská Afrika. V ostatných oblastiach sveta sa situácia zhoršila, predovšetkým na Blízkom východe a v severnej Afrike.

Od prvého rebríčku pred ôsmimi rokmi sa index celkovo znížil o 2,4 percenta, čo naznačuje pokles mierumilovnosti vo svete, poznamenali autori správy.

Tri mestá, ktoré ponúkajú obyvateľom najlepšiu kvalitu života, sú Viedeň, Zürich a Auckland. Vyplýva to z rebríčka, ktorý každoročne zostavuje americká poradenská spoločnosť Mercer. Pozrite si priložené video:

Súvisiace články