Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bratislava je najbohatšia aká kedy bola, predbehla aj Viedeň
Zdielať na

Bratislava je najbohatšia aká kedy bola, predbehla aj Viedeň

BRATISLAVA / Slovensko oslávi 1. mája 10 rokov v Európskej únii. Región okolo Bratislavy je podľa najnovších štatistík najbohatší, aký kedy bol a predbehol dokonca aj Viedeň.Informáciu priniesol rakúsky denník Der Standard.

Regiónu sa darí už od roku 2001

Hodnotenie vydal Eurostat pri príležitosti 10. výročia nášho vstupu do Európskej únie. Pri porovnaní hrubého domáceho produktu (HDP) na hlavu je región Bratislavy piatym najbohatším v celej Európe. HDP je tu na úrovni 186 % priemeru EÚ.

Ako informuje Der Standard nie je to len fenomén posledných desiatich rokov. Bratislavskému kraju sa podľa Eurostatu darí už od roku 2001. Vtedy začal Eurostat zbierať dáta.

Bohatstvu prospievajú najmä veľké spoločnosti, ktoré sa nachádzajú v bratislavskom regióne. Ide napríklad o Volkswagen Slovensko, ktorý patrí k najziskovejším firmám na Slovensku.V roku 2016 sa má práve v Bratislave vyrábať celý Porsche Cayenne. Karty mieša aj IBM Slovensko či rafinéria Slovnaft.

Porsche Cayenne sa bude vyrábať na Slovensku, pozrite si reportáž:

Stráca na príťažlivosti

Podľa Der Standard však Bratislava pomaly stráca na príťažlivosti a investori hľadajú iné alternatívy. Volkswagen na začiatku roka 2014 oznámil, že chce rozšíriť svoj závod aj na strednom Slovensku. IBM chce vytvoriť nové pracovné miesta na východe Slovenska, v Košiciach. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy