Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Patríme medzi najväčších igelitkožrútov v únii, to musí prestať!
Zdielať na

Patríme medzi najväčších igelitkožrútov v únii, to musí prestať!

ŠTRASBURG / Jedna igelitka na nákupy a ďalších niekoľko do zásoby. Teda, ak je to zadarmo. Takto my Slováci míňame igelitové tašky. Sú však veľkou záťažou pre životné prostredie. Európsky parlament sa rozhodol, že sa to musí skončiť.

Plasty sa rozkladajú stovky rokov

"Spotreba je dvesto na hlavu občana v Európskej únii, tak u nás je to 400," informuje Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov. "Plastové tašky často unikajú recyklačnému procesu a jednoducho sa hromadia v okolí," vysvetľuje eurokomisár pre životné prostredie Janez Potočník.

Aj keď šťastnému Slovákovi rútiacemu sa z obchodu s igelitkou zadarmo, to je asi jedno. Celkovému eko systému, ktorého sme súčasťou aj my, nie. "Plasty sa rozkladajú stovky rokov a spôsobujú škody na životnom prostredí. V severnom mori sa nachádzajú v žalúdkoch 94 percent vtákov," popisuje Potočník.

O 50 percent menej igelitiek

Únia si preto dala ambiciózny plán. Znížiť počet igelitiek do roku 2017 o 50 percent. Členské štáty by na dosiahnutie tohto cieľa mali využiť dane, odvody, ale aj obchodné obmedzenia a zákazy.

"Sú dve cesty, buď uvedomenie konzumenta, že si prinesie sám tú tašku, alebo zaťažením igelitky poplatkom," myslí si Sergej Kozlík z Aliancie liberálov a demokratov. Do roku 2019 by mali byť plastové tašky určené na zabalenie ovocia, zeleniny a cukroviniek nahradené taškami z recyklovaného papiera alebo taškami, ktoré sú biologicky rozložiteľné a kompostovateľné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy