Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stav podnikania je na Slovensku alarmujúci, vláda s tým nič nerobí
Zdielať na

Stav podnikania je na Slovensku alarmujúci, vláda s tým nič nerobí

BRATISLAVA / Evergrín Slovenska nie je len nezamestnanosť, ale i nepriaznivé podnikateľské prostredie. Problémov, ktoré hnevajú podnikateľov, je hneď niekoľko. Minister hospodárstva preto prichádza s ďalšími opatreniami. No zázraky nečakajte!

Zúfalí podnikatelia

Pre veľké firmy takých 25-tisíc eur nemusí byť veľká suma, pre malých stavebných podnikateľov je nezaplatená faktúra v tejto výške snáď smrteľný úder. "Situácia, ktorá nastala v stavebníctve je katastrofálna. Ľudia sú nahnevaní," vyjadril sa podnikateľ Ján Sagalinec.

"Keď mi niekto nezaplatí faktúru to nie je trestný čin, ale keď ja nezaplatím DPH, to už je," sťažuje sa ďalší podnikateľ Marián Scheffer. Aj takéto sú názory menších podnikateľov na podnikateľské prostredie u nás. A veľmi sa nelíšia od názorov tých, čo zastupujú veľké podniky.

O zákonoch sa len hovorí

Vláda zatiaľ zákon, ktorý by to riešil, len pripravuje. Opozičné návrhy v parlamente neprešli a novela zákonníka z minulého roka evidentne splatnosť faktúr vylepšiť nepomáha. "Ide aj o kultúru podnikania, platobnej disciplíny a toho, akým spôsobom si podnikatelia plnia svoje záväzky," zhodnotil situáciu minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Podnikatelia si ale zrejme plnia povinnosti tak, ako im to dovoľujú platné zákony. Tie sú pravdepodobne stále silnejších a tých, čo zväčša porušujú zákon a pravidlá.

Slovensko sa prepadlo

Napriek tomu, že každá z vlád mala ambíciu pootvoriť viac dvere podnikateľom, veľmi sa jej to nedarí. A dvere zostávajú len pootvorené.  Posledné hodnotenie svetovej banky ukazuje, že sme sa oproti minulému roku prepadli o šesť priečok nižšie.

Aj keď na tom v rámci krajín Vyšehradskej štvorky nie sme najhoršie. Chváliť sa dobrým podnikateľským prostredím nemôžeme. "Určite nie sme spokojní so stavom podnikateľského prostredia napriek tomu, že sa prijalo množstvo opatrení," skonštatoval minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Ten svojim kolegom navrhuje ďalšie opatrenia napríklad platenie DPH až po tom, čo dostane podnikateľ zaplatené, zjednodušenie prihlasovania na zdravotné poistenie ľudí, čo pracujú na dohody, či skrátenie lehôt na transférové licencie.

Aj na podnikateľov sa chystá prísnejší bič v podobe zákona o trestnoprávnej zodpovednosti. Čiže ak niekto z firmy poruší zákon, zodpovedný bude šéf a hrozí im trest zrušenia firmy, prepadnutia majetku, alebo aj zákazu činnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy