Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Česku už môžu podnikať aj tínedžeri, na Slovensku zabudnite
Zdielať na

V Česku už môžu podnikať aj tínedžeri, na Slovensku zabudnite

BRATISLAVA, PRAHA / Mladým patrí svet. V Česku si môžu po novom založiť firmu už aj 16-roční teenageri. Stačí ak s tým súhlasia rodičia a súd. Hoci mladí a draví podnikavci sú aj u nás, cesta k tomu, aby si otvorili vlastný biznis je omnoho komplikovanejšia.

Prvý český maloletý podnikateľ

V Českej republike môžu od nového roku vďaka ministerstvu spravodlivosti podnikať aj občania mladší, ako 18 rokov. "Musia sa obrátiť na súd so žiadosťou o priznanie čiastočnej svojprávnosti pre účel podnikania," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti ČR Štepánka Čechová.

Česká republika má už aj dokonca prvého neplnoletého podnikateľa. Je z Českých Budejovíc a jeho oborom je IT, konkrétne marketing v oblasti počítačov. Súd skúmal pri rozhodovaní nielen jeho znalosti, ale aj či bude popri práci stíhať aj štúdium. "Súhlas na podnikanie by mal chlapec dostať," dodal podpredseda Okresného súdu České Budejovice.

Zuckerberg, Gates a Jobs

Po celom svete sú ľudia, ktorým sa myšlienka na podnikanie v hlave zrodila už v mladom veku. Asi najznámejším sú IT vizionári. Mark Zuckerberg, ktorý začal v škole a dnes má miliardový biznis. Učiť sa dá aj od Billa Gates a, či Steva Jobsa, ktorý mal 21 rokov, keď zostrojil prvý počítač.

O vlastnom biznise sníval aj Martin Hlinka, ešte keď sedel v laviciach na gymnáziu v Nitre. "Ja som chcel začať podnikať, keď som keď som mal 16 alebo 17 rokov," spomína mladý podnikateľ.

V treťom ročníku strednej školy začal s písaním elektronických kníh a oficiálne do sveta podnikateľov vstúpil krátko po oslave 18. narodenín. "Učím ľudí ako sa efektívne učiť, ako sa učiť pre lepšie známky, aby sa vzdelávali pre zamestnanie a prax," dodáva Martin Hlinka.

Na Slovensku od 18, výnimočne od 15

Práve v IT oblasti je veľa mladých šikovných  ľudí, no ak chcú na Slovensku rozbehnúť firmu, musia  to urobiť prostredníctvom zákonného zástupcu, na ktorého je firma písaná. "Plnú právnu spôsobilosť nadobúda jednotlivec dosiahnutím 18. roku života. Až od tohto momentu môže začať podnikať," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti SR Alexandra Donevová.

Ak sa vyskytne výnimočný prípad, môže biznis otvoriť už po obdržaní občianskeho, teda po 15. roku."Napríklad z dôvodu, že sa nemôžu rodičia dieťaťa starať o jeho majetok," dodala Donevová.

Hoci  ministerstvo uvažovalo o  uľahčení cesty k podnikaniu pre mladých a dravých, nakoniec o tejto myšlienky upustilo. "S takouto možnosťou legislatívny zámer nového Občianskeho zákonníka pri jej rekodifikácií nepočíta," upresnila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti SR.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy