Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slováci sú po Grékoch druhí najväčší kúzelníci s daňovými únikmi
Zdielať na

Slováci sú po Grékoch druhí najväčší kúzelníci s daňovými únikmi

BRATISLAVA / Ministerstvo financií už zrejme našlo recept a výber daní sa medziročne zvýšil. Či sa tým zvýši aj naša životná úroveň je ale stále veľmi otázne.

Nie sú nasmerované na rozdávanie

Štát zinkasoval minulý rok na daniach a odvodoch o 261 miliónov eur viac ako očakával a na DPH o 189 miliónov. Ďalšie eurá plus si ministerstvo financií sľubuje aj od novozavedeného elektronického kontrolného výkazu DPH.

"Umožní odhaliť všetky najdôležitejšie podvody z DPH v oblasti nadmerných odpočtov," informuje prezident finančnej správy František Imrecze. "Tieto peniaze nie sú nasmerované na rozdávanie, ale umožňujú nám, aby sme nerobili opatrenia, ktoré by smerovali k znižovaniu životnej úrovne," dodáva minister financií Peter Kažimír.

Čistý príjem do 600 eur

To by bolo aj na mieste, životná úroveň Slovákov už nemá klesať priveľmi kam. "Skoro 60 percent domácností má príjem čistý do 600€," tvrdí Martin Halas z Inštitútu sociálno-ekonomických rizík.

Daňová žatva neprinášala všade rovnaké plody. "Najväčšie výpadky boli v stavebníctve, poľnohospodárstve...," vymenováva riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Martin Filko.

Konečne rastúca ekonomika, či lepší výber daní sú samozrejme pozitívne veci. Na druhej strane až 76 percent ľudí má problémy platiť bežné účty, klesá neustále počet živnostníkov a podnikatelia sa stále sťažujú na vládne regule, ktoré im sťažujú prácu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy