Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Z Kažimíra by sme si mali brať príklad, myslí si český premiér
Zdielať na

Z Kažimíra by sme si mali brať príklad, myslí si český premiér

BRATISLAVA / Český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska, vyzdvihol hospodársku a ekonomickú stabilitu Slovenskej republiky. "Chcel by som oceniť hospodárske úspechy, ktoré sa podarili Slovensku pod vládou Roberta Fica," uviedol na tlačovej besede po rokovaní so slovenským premiérom Robertom Ficom.

Na Slovensko tiež okrem iného prišiel hľadať odpovede na otázku, prečo sa slovenskej vláde výrazne lepšie darí vyberať dane. Naplánované má preto aj stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom, s ktorým chce prebrať jednotlivé opatrenia našej vlády. Niektoré z nich by podľa Sobotku mohli byť inšpiráciou aj pre Českú republiku.

Premiér Fico zasa ocenil zásadovosť a principiálnosť Sobotku v názoroch, ktoré prejavil vo vzťahu k potrebe stability českej politickej scény. "Chcem mu zaželať všetko dobré, aby stabilita politického establišmentu bola taká, ako máme my na Slovensku, kde sa tešíme pohodlnej väčšine v parlamente, pretože to upokojuje spoločnosť," vyhlásil Fico.

Hovorili o spoločnom rokovaní vlád

Obaja predsedovia vlády hovorili o plánovanom spoločnom rokovaní slovenskej a českej vlády. To by sa podľa Fica mohlo uskutočniť ešte do májových eurovolieb v niektorom slovenskom meste. Podľa Fica by na spoločnom zasadnutí rokovali najmä o dopravnej infraštruktúre, ale aj o spoločných energetických projektoch a spolupráci v oblasti obrany.

Podľa Sobotku je chyba a do istej miery aj hanba, že medzi Českom a Slovenskom je len jedno diaľničné prepojenie. "Myslím, že je dôležité, aby sme prepojili rýchlostnými komunikáciami Zlínsky a Trnavský kraj, aby sme prepojili Moravskosliezsky a Žilinský kraj, aby sa zlepšilo prepojenie trhu práce a koniec koncov aj hospodárska spolupráca firiem, ktoré sú na oboch stranách hraníc," dodal Sobotka.

Fico so Sobotkom tiež skonštatovali, že v súčasnosti neexistuje medzi obidvoma štátmi žiadna otvorená politická otázka. Vyzdvihli tiež tradíciu, podľa ktorej prvé zahraničné cesty českých a slovenských najvyšších činiteľov smerujú vždy do Bratislavy, resp. do Prahy. Český prezident Miloš Zeman vymenoval predsedu Českej strany sociálne demokratickej (ČSSD) Bohuslava Sobotku za nového premiéra 17. januára.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy