Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fico zdupkal z mimoriadnej schôdze, Martvoň ľudí poslal pozerať hokej
Zdielať na

Fico zdupkal z mimoriadnej schôdze, Martvoň ľudí poslal pozerať hokej

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico odišiel z mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej sa ho opoziční poslanci pokúsia odvolať pre kauzu nevýhodného predaja emisií, pri ktorej Slovensko prišlo o zhruba 47 mil. eur.

Aktuálne: Premiér Robert Fico zostáva vo funkcii, poslanci ho neodvolali z postu predsedu vlády. Za Ficov pád a pád celej vlády hlasovalo 49 zo 128 prítomných zákonodarcov, 78 bolo proti a jeden sa zdržal. Mimoriadnu schôdzu k vysloveniu nedôvery premiérovi iniciovali opozičné strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS. Ficovi je podľa nich zodpovedný za stratu 47 miliónov eur, o ktoré Slovensko prišlo pri obchode s emisiami s garážovou firmou Interblue Group za jeho prvej vlády.

Fico: táto schôdza je úplne zbytočná

"Táto schôdza je úplne zbytočná. Od samého začiatku musíte vedieť, aké sú pomery v Národnej rade z hľadiska počtov. Nič mimoriadne sa nestane, len zvyšujete napätie v spoločnosti," povedal Fico vo svojom prejave. Na záver sa odvolal na oficiálnu návštevu českého premiéra Bohuslava Sobotku a zo schôdze odišiel.

Premiér sa vo svojom vystúpení venoval hlavne opisu úspechov druhej vlády Smeru. Kauze predaja emisií sa však nevenoval takmer vôbec. Skonštatoval len, že kauza je jasne spojená s vtedajším koaličným partnerom Smeru, stranou SNS, voči ktorej v minulosti vyvodil zodpovednosť. Tou malo byť najprv odvolanie ministrov životného prostredia a neskôr aj odňatie envirorezortu z rúk SNS. Poslanci Smeru ho v priebehu vystúpenia, po ktorom odišiel, niekoľko ráz odmenili potleskom.

Neušiel ani Mečiar ani Radičová

Opoziční poslanci označili odchod Roberta Fica za prejav zbabelosti. "Prejav a správanie sa predsedu vlády len dokazuje, že je v kauze emisie namočený až po uši," reagoval na odchod premiéra podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Opoziční poslanci tiež pripomenuli, že pri odvolávaní z parlamentu neušla ani Iveta Radičová, ale ani Vladimír Mečiar. "Považujem za neuveriteľnú zbabelosť, keď si premiér nevypočuje ani faktické poznámky," povedal nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Poslanec za SaS Ľubomír Galko premiéra vyzval, aby niesol politickú zodpovednosť a aspoň priznal, či ho pred nevýhodným obchodom skutočne varovala Slovenská informačná služba. Počas prejavu Roberta Fica, ktorý odvolávanie označil za útok na prezidentského kandidáta, stáli pred rečníckym pultom poslanci OĽaNO s transparentom s nápisom "Spravodlivosť Fica - ľuďom centy, kamarátom miliardy."

Martvoň odporučil radšej hokej

Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň považuje mimoriadnu schôdzu za zbytočnú a účelovú. Pripomenul, že už v antickom Grécku počas konania olympijských hier sa vždy prerušili akékoľvek boje, či bitky a ľudia nerušene mohli sledovať a vychutnávať si športové výkony a zážitky športovcov.

"Opozícia namiesto toho, aby aspoň počas zimnej olympiády v zmysle antickej tradície upustila od akýchkoľvek politických bojov, tak zvolala mimoriadnu schôdzu s bojovým pokrikom na odvolávanie premiéra SR, čím iba zbytočne traumatizuje slovenskú spoločnosť a ani raz za niekoľko rokov nedovolí ľuďom si nerušene vychutnať zimné olympijské hry," dodal. Ľudom radšej odporúča vychutnať si hokejový zápas SR-USA.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy