Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Finančná správa nám nazrie do hrnca, hrozia pokuty
Zdielať na

Finančná správa nám nazrie do hrnca, hrozia pokuty

BRATISLAVA / Krátka reťaz a dlhý bič. Pod týmto heslom sa vláda rozhodla skoncovať s daňovými podvodníkmi. Medzi prvými si zobrala na mušku platiteľov DPH, na ktorej výbere štát každý rok príde o viac ako miliardu eur. Mesačný platcovia dane musia po novom najneskôr do zajtra odovzdať Finančnej správe kontrolný výkaz. Desaťtisíce firiem to však stále neurobili.

Všetko na poslednú chvíľu

Termín na podanie elektronického kontrolného výkazu sa kráti, no podobne ako pri väčšine daňových povinností, dobrou vlastnosťou nás Slovákov je nechať si povinnosti na poslednú chvíľu. Z približne 1000 000 subjektov si k dnešnému dňu splnila povinnosti len viac ako polovica.

Pritom, ak výkaz ostatní podať nestihnú, hrozia im sankcie. "Ak podajú po termíne, vystavujú sa riziku sankcie, ale budeme to riešiť individuálne s každým jedným podnikateľom," uviedla hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Maciková.

Mesační platcovia do 25.2, kvartálni do 25.4

Podnikatelia majú ešte stále pol dňa na podanie kontrolného výkazu a daňového priznania. 25. februára sa týka iba mesačných platcov dane z pridanej hodnoty. "Ak ste štvrťročným platcom, podávate kontrolný výkaz v lehote do 25. apríla," hovorí daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová.

Cieľom zavedenia tejto novinky je lepšia kontrola finančných operácií a snaha zabrániť fiktívnym daňovým operáciám. "Všetci, ktorí podnikajú nie úplne čistým spôsobom, aby sme na nich prišli a aby sme s nimi jednali ako je potrebné," dodáva hovorkyňa Finančnej správy.

Finančná správa uvidí až do hrnca

Finančná správa tak bude vidieť jednotlivým podnikateľom až do hrnca. Je preto na každom, aby kontrolný výkaz vyplnil včas a k tomu aj správne, keďže postihy hrozia aj za tento prešľap. "Bohužiaľ, zákon neumožňuje uložiť žiadnu pokutu a z toho dôvodu predpokladáme, že pokuty ukladané budú aj tak," hovorí Maciková.

V tomto prípade by mali byť odstupňované a najnižšia by nemala presiahnuť sto eur. Mnohé firmy sa však viac ako samotných pokút obávajú zneužitia citlivých obchodných údajov. Podávanie kontrolného výkazu by napokon mohlo priniesť pozitívum aj pre samotných podnikateľov, ktorí by od roku 2016 už nemuseli podávať daňové priznania na DPH.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy