Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Viac vybratých peňazí na daniach od Slovákov inšpiruje...
Zdielať na

Viac vybratých peňazí na daniach od Slovákov inšpiruje...

BRATISLAVA/PRAHA / Zlikvidovať daňové úniky je cesta, ktorou chce česká vláda zvýšiť príjem do štátnej kasy. A keďže sa im pozdáva úspešnosť našej daňovej kobry, prišli sa pozrieť, ako to na Slovensku funguje.

Podvodníci menia správanie

Daňová kobra striehne na podvodníkov najvyššieho rázu. Avšak jej existencii sa prispôsobili aj podvodníci, ktorí od júla 2012 výrazne zmenili svoje správanie. Ich transakcie majú síce menší objem, ale oveľa väčšiu početnosť z hľadiska subjektov v reťazci. Prevažne ide až o miliónové sumy.

Podvodníci svoju trestnú činnosť zakrývajú viacúrovňovo. Dokonca sa vyvíjajú aj fiktívne transakcie. "Máme veľký počet malých transakcií čistej fikcie s nádejou podvodvníkov, že toto sa nám nepodarí odhaliť," upresňuje prezident finančnej správy František Imrecze.

Rieši až 500 prípadov

Práve vďaka Daňovej kobre objem nadmerných odpočtov klesá. Avšak situácia je stále vážna. Len jeden organizovaný gang dokáže spáchať aj 500 skutkov! Daňová kobra práve takýto počet prípadov v súčasnosti rieši.

Českí kolegovia kvôli vysokému počtu prípadov hovorili so šéfmi všetkých jej zložiek. Zaujímali sa predovšetkým o vzájomnú komunikáciu. "Bez tejto komunikácie je tá daňová kriminalita veľmi ťažko objasniteľná. Následne klesá aj efektivita," priznal námestník Najvyššieho štátneho zastupiteľstva Českej republiky Igor Stříž.

Pri výmene poznatkov a skúsenosti však radili českí odborníci aj slovenským. "Poradili nám, ako bojovať s legalizáciou príjmov z trestnej činnosti, respektíve s preverovaním pôvodu majetku," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Spolupráca medzi slovenskými a českými orgánmi

Dôležitý je aj dialóg medzi slovenskými a českými orgánmi. Páchatelia totiž na maskovanie svojich aktivít využívajú aj spoločnosti so sídlom v Českej republike. Ich podnikanie sa však začína rozrastať aj do ostatných okolitých krajín. "Platí však nulová tolerancia, to je alfa a omega všetkého," povedal námestník Generálneho prokurátora Slovenskej republiky Peter Šufliarsky.

Daňová kobra si okrem odkrývania trestnej činnosti stanovila aj ďalšie nové ciele. Zamerať sa chce aj na menšie lokálne transakcie. "Chceme rozšíriť boj s daňovými podvodmi na krajskú až okresnú úroveň," priblížil plány Gašpar. Pomôcť by im mali aj nové poznatky. "Budeme sa snažiť využiť výstupy našich nových analytických nástrojov," uzavrel Imrecze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy