Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Daňové licencie. Takto sa chystá vláda zdierať podnikateľov
Zdielať na

Daňové licencie. Takto sa chystá vláda zdierať podnikateľov

BRATISLAVA / Nová a zdieracia daň. Takto opozícia vníma návrh vlády na minimálny daňový poplatok, ktorý budú musieť zaplatiť všetky firmy. Teda aj tie, ktoré sú v strate. Tieto daňové licencie budú mať vplyv na desaťtisíce firiem a ich výška bude odstupňovaná. Opozícia dokonca hovorí o tlaku na podnikateľov ako na triednych nepriateľov.

Dane budú platiť aj stratoví podnikatelia

Ak ste firma, ktorej sa momentálne nie veľmi darí, máte smolu. Štát si aj tak od vás vypýta peniaze. Po novom totiž aj tak budete platiť daňové licencie. Ministerstvo financií si od daňových licencií sľubuje okolo 120 miliónov eur ročne. Dôvodom ich zavedenia je vraj boj proti daňovým únikom.

"Viac ako 60 percent firiem na Slovensku neplatí žiadnu daň, preto sme sa rozhodli zaviesť daňovú licenciu," vraví štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (SMER-SD).

"Vláda hovorila, že už nové dane nebudú a je tu nová daň. Pre Slovensko je to zlé, pretože to bude mať negatívny vplyv na zamestnanosť," myslí si podpredseda KDH Miloš Moravčík.

Daňové licencie sa netýkajú živnostníkov, ani chránených dielní. Budú odstupňované do troch úrovní. Šéf parlamentného finančného výboru návrh svojich smeráckych spolustraníkov z ministerstva financií podporuje. "Mnohé subjekty vytvárajú roky za sebou stratu alebo nízky daňový základ, nízky zisk," myslí si predseda finančného výboru Daniel Duchoň.

Firmy so ziskom zaplatia licencie v daniach, prípadne ich doplatia do minimálnej úrovne a nebudú platiť nič navyše. Nové firmy za prvý rok podnikania ich platiť nebudú. Opozícia návrh ako celok zásadne odmieta. "Tento nápad vnímam veľmi negatívne a považujem ho za jeden z najhorších nápadov tejto vlády," vraví poslanec Ivan Švejna.

Je vysoko pravdepodobné, že návrh prejde

Ficova vláda podľa poslanca Kollára už podnikateľom zvýšila dane, odvody, sťažila zákonník práce a teraz prichádza s ďalšou prekážkou. Za veľmi zlé pokladá aj to, že sa vytvára celospoločensky zlé povedomie o podnikateľoch.    

Ak Smer-SD tento návrh presadí, čo je veľmi pravdepodobné, keďže má v parlamente výraznú väčšinu, tak firmy prvýkrát za licencie zaplatia na jar 2015. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy