Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Denná pilulka Trevady znižuje nákazu HIV o 86 percent
Zdielať na

Denná pilulka Trevady znižuje nákazu HIV o 86 percent

WASHINGTON / Denné užívanie pilulky môže účinne chrániť gayov pred nákazou vírusom HIV, tvrdí lekárska štúdia. Liek s názvom Truvada, by sa mohol stať každodennou rutinou pre mužov, ktorí majú sex s mužmi. Chránil by ich rovnakým spôsobom, ako antikoncepčné pilulky chránia ženy pred počatím. Informuje o tom denník the Guardian.

Truvada sa už dlhšie užíva v USA. Spoločnosť Food and Drug Administration  ho v roku 2012 schválila ako prvú dennú pilulku pomáhajúcu zabrániť HIV v niektorých rizikových skupinách. Je k dispozícii prostredníctvom väčšiny súkromných zdravotných poisťovní a štátneho zdravotného systému.

Štúdia ukázala, že Truvada, znižuje riziko infekcie u mužov, ktorí majú sex s mužmi o 86 percent. Odborníci sú nadšení úspešnosťou, pretože štúdia bola vykonaná v "reálnom svete", s účastníkmi, ktorí si lieky vzali dobrovoľne. Obavy, že by liek neužívali pravidelne, sa ukázali ako neopodstatnené.

Zvrátenie epidémie

Výskumy nadväzujú na sériu pokusov v iných krajinách, v ktorých liek dosiahol úspešnosť vyššiu než akýkoľvek iný medikament. "Obavy, že to nebude fungovať v reálnom svete, boli neopodstatnené. Tieto výsledky ukazujú, že liek je potrebný a ponúka nádej zvrátiť epidémiu medzi mužmi v tejto krajine," povedal Sheena McCormack, profesor klinickej epidemiológie na MRC na University College v Londýne.

Náklady na liek Truvada sú približne 360 libier mesačne. Ľudí, ktorí sú považovaní za vysoko rizikových, teda tí, ktorí často striedajú partnerov a nepoužívajú kondómy, odhadujú na 10 000 až 15 000, uvádza  denník the Guardian.

Podľa generálnej riaditeľky NHS Deborah Gold je to ekonomicky výhodné už aj v porovnaní s nákladmi na liečbu tej skupiny mužov, ktorá v štúdii nemala prístup k lieku a nakazili sa.

 "Liečenie týchto 19 mužov bude stáť počas ich života takmer 7 miliónov libier," povedala. "Takže finančný i etický argument je jasný."

AIDS najviac decimuje populáciu v Keni. Pozrite si reportáž redaktora Martina Krpača: 

Súvisiace články