Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pozor! Počet nakazených HIV na Slovensku stúpa
Zdielať na

Pozor! Počet nakazených HIV na Slovensku stúpa

BRATISLAVA / Za deväť mesiacov 65 ľudí nakazených vírusom HIV. Kým vo viacerých krajinách počet nových prípadov stagnuje, na Slovensku má stúpajúci trend. Najväčší výskyt nových infekcií už pritom nie je v Spojených štátocj, či Afrike, ale v Rusku a na Ukrajine.

"Infekcia HIV sa vyskytuje najmä v skupine mužov, ktorí majú styk s mužmi," vysvetlila vedúca Referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS Danica Staneková.

Z celkového počtu nakazených tvorí na Slovensku 65 percent tých, ktorí sa správajú homosexuálne a 35 percent heterosexuálov.

"Možno je to aj tým, že sa infekcia HIV podceňuje buď tým, že ľudia nepoznajú pacienta, ako také osobne, majú stále pocit, že je to imaginárny problém, ďalšia vec je u ľudí, ktorí aj poznajú ľudí a vedia, že naozaj v súčasnosti existuje terapia a nemajú už taký strach z tej smrti a tých následkov," dodala Staneková.

Stúpajúci trend

V rokoch 2011 a 2012 pribudlo 50 nových prípadov. "Za rok 2013 ich bolo 83, pričom len do septembra minulého roka 65. Doterajšie čísla hovoria o tom, že ochorenie bude mať stúpajúci trend," ozrejmila Staneková.

"V celom svete počet nových prípadov klesá. Pre Slovensko je dôležité, že drvivá väčšina tých prípadov v Európe pochádza z východnej časti kontinentu. Až 75 percent je odtiaľ," uviedla riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku Darina Sedláková.

Odborníci odporúčajú, aby sa po trojmesačnej známosti dali partneri najprv otestovať, kým dôjde k intímnemu styku. Inkubačná doba ochorenia je totiž tri mesiace.

"Je to aj taký prejav zodpovednosti vzájomnej, aj dôvery, že ideme spolu na testy. Nemáme takých klientov veľa, osôb, ale sme radi, keď prídu páry," uzavrela Staneková.

Na Slovensku počet nakazených HIV pribúda:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy