Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Umelec dokončil majstrovské dielo po 20 rokoch
Zdielať na

Umelec dokončil majstrovské dielo po 20 rokoch

MADRID / Španielsky maliar Antonio Lopez po dvadsiatich rokoch dokončil hyperrealistický portrét kráľovskej rodiny, na ktorom je zobrazený bývalý kráľ Juan Carlos a ďalší členovia.

Majstrovské dielo má rozmery 300 na 390 centimetrov. Na obraze je Juan Carlos, vedľa neho stojí kráľovna Sofia a princezné Cristina a Elena. Vpravo je namaľovaný súčasný panovník kráľ Felipe.

Obraz sa stal súčasťou výstavy, ktorá nesie názov Portréty v kráľovských zbierkach. Od Juana de Flandesa po Antonia Lopeza.

Maliar začal na svojom diele pracovať v roku 1994, píše britská BBC. Zadanie od španielskej Agentúry národného dedičstva znelo jasne - namaľovať španielsku kráľovskú rodinu nie tak veľkolepo, ako je pri vyobrazovaní kráľovských rodín bežné.

Reprofoto/Gonzalo Cruz

Denne v paláci

Maľbou si na svoje konto okrem obdivu pripísal aj 300 tisíc eur. Je bežné, že maliar zanechá na svojej maľbe okrem podpisu aj rok, v ktorom sa jeho práca zrodila. Na tejto je tak 1994-2014, čo pre budúce generácie jasne uchováva správu, že maliar na svojom obraze pracoval dve desaťročia.

Pozrite si priložené video:

"Je zázrak, že som po toľkých rokoch práce nezačal tú maľbu nenávidieť," priznal Lopez ktorý kráľovský palác navštevoval každý deň a maľoval po dobu piatich hodín.

Súvisiace články