Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Dvojmetrová pavučina. Pre arachnofóbov zakázaná téma
Zdielať na

Dvojmetrová pavučina. Pre arachnofóbov zakázaná téma

WILTSHIRE / Pavučiny sú úžasným prírodným materiálom. Ale keď sú viac ako veľké, dokážu nahnať poriadny strach. Ťažko povedať, ktorá pavučina je na svete najväčšia, avšak pribudol adept na rekordmana vo Veľkej Británii. Správu priniesol britský The Daily Mail.

Dôchodca Russell Harding zostal v šoku po tom, čo na garážových dverách narazil na takmer dva metre širokú pavučinu.

Ťahala sa od spätného zrkadla jeho auta až do jeho kôlne. Harding nechápal, ako sa podarilo pavúkovi preklenúť takú veľkú vzdialenosť. Penzista sa domnieva, že išlo o samičku pavúka. Zodpovedá tomu jej veľkosť, píše britský The Daily Mail.

Príliš teplá jeseň

"Nikdy som takú veľkú pavučinu nevidel. Našťastie bolo veľmi orosené ráno a zbadal som ju skôr, než som cez ňu prešiel. Moja žena jačala a potom by pravdepodobne omdlela," povedal s úsmevom Harding. Záhradné pavúky sú ale úplne neškodné.

Reprofoto/Russell Harding

Odborníci varujú pred ďalšími obrovskými pavúkmi, ktoré napádajú britské domácnosti. Dôvodom je príliš teplá jeseň.

Reprofoto/Russell Harding

Neuveriteľných 25 metrov

Najväčšou jednotlivou pavučinou utkanou jedným pavúkom objavili biológovia v roku 2008 na Madagaskare. V pralese na ňu natrafil jeden zo strážcov národného parku Andasibe-Mantadia.

Reprofoto/Barcroft Media

Pavučina bola dielom novoobjaveného pavúka menom Caerostris darwini. Mala šírku neuveriteľných 25 metrov a zaberala plochu 28 tisíc centimetrov štvorcových.

Na obrovskú pavučinu natrafili aj v roku 2007 v Lake Tawakoni State Park v americkom štáte Texas:

Súvisiace články