Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Utajení spolubývajúci. Doma máte sto druhov hmyzu
Zdielať na

Utajení spolubývajúci. Doma máte sto druhov hmyzu

BRATISLAVA / Jeden z dôvodov, prečo majú domy či byty steny, dvere a okná je, aby sme za nimi nechali prírodu. Nech sa ale snažíte ako chcete, rôzne drobné potvorky sa do príbytkov aj tak dostanú.

Väčšinu tvorov s viacerými nohami si jednoducho nevšimneme, lebo sú drobné alebo ukryté pred našim zrakom. Keď sa ale lepšie poobzerá odborník na hmyz, výpočet obyvateľov domácnosti razom stúpne. V bežnom dome sa nachádza viac ako sto rôznych druhov hmyzu a iných článkonožcov - pavúkov, chvostoskokov, roztočov či dokonca suchozemských rakov.

Lezú po fasádach do bytov

"Škodcov, čo dokážu človeku nejako ublížiť alebo mu uškodiť, tých je malé percento. Väčšinou sú tam náhodní, ktorí priletia zvonka alebo prilezú," informuje entomológ Ľubomír Vidlička.

"Bystruškovitý hmyz, bzdochy. Takisto, kde je vysadená okrasná zeleň v okolí domov. Nový hit je, že larvy listožravého hmyzu lozia po fasádach až do bytu, čo ľudí straší," tvrdí deratizér Zdeno Jaško.

Šváby so svietiacimi bodkami

Väčšinou sú to teda pre nás neškodní návštevníci. Vletia alebo vlezú cez otvorené okná, alebo si ich nechtiac prinesieme zvonku. Nie je hmyz ako hmyz - niektoré by nás teoreticky mohli zbaviť pre nás otravných druhov.

"Napríklad parazity, ktoré hľadajú iný hmyz, ktorý je v domácnosti a samozrejme dravé druhy, ktoré sa môžu živiť hmyzom," vysvetľuje Vidlička. Ak Vám pri slove hmyz v domácnosti napadá najmä šváb a strasie vás, vedzte, že šváby zďaleka nie sú najčastejší hostia v našich domovoch. Chrobáky so svietiacimi bodkami žijú voľne iba v južnej Amerike, no aj na Slovensku sa udomácňujú južné druhy.

"Šíria sa šváby, ktoré sú typické pre Stredomorie. Vyzerá to tak, že prežívajú aj u nás, dokonca vo voľnej prírode," dodáva entomológ.

Súvisiace články