Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Veľryba vyskočila nad hladinu, zamávala nadšeným divákom
Zdielať na

Veľryba vyskočila nad hladinu, zamávala nadšeným divákom

PORT SAINT JOHNS / Ako sa zdá, aj veľryby dokážu lietať. Dôkazom je štyridsaťtonový keporkak, ktorý vyskočil celou svojou váhou z vody. Sériu unikátnych záberov zachytil turistický sprievodca Steven Benjamin pri pobreží Južnej Afriky, píše The Daily Mail.

Morský sprievodca zhotovil sériu unikátnych záberov v čase dokumentácie migrácie tisíc veľrýb z pobrežia Južnej Afriky do teplejších vôd Mozambiku a Madagaskaru.

Steven Benjamin potvrdil, že nie je bežné, aby keporkak vyskočil do takej výšky a navyše v takej tesnej blízkosti lode, píše britský The Daily Mail.

Vždy pripravený

Zhotoviteľ fotografií vysvetlil, že majestátne keporkaky pri vynorení vystrčia nad hladinu polovicu hlavy a následne plesnú chvostom o hladinu. Nikdy ale nevyskočia tak vysoko ako napríklad delfíny.

Vráskavec dlhoplutvý vyletel spod hladiny a preletel vzduchom niekoľko metrov. Pred mohutným dopadom do mora jačiacim divákom predviedol šou. Vyzeralo to, akoby im na rozlúčku zamával plutvou.

Reprofoto/Steven Benjamin

Podľa Benjamina je dôležité mať vždy pripravený fotoaparát. "Dostal som tieto zábery z čista jasna," priznal.

Kedysi ohrozený druh

Fotograf začal s dokumentáciou morského života pred šiestimi rokmi. "Ľudia nemôžu uveriť, že ide o skutočné fotografie. Sám som ohromený," dodal.

Reprofoto/Steven Benjamin

Keporkaky boli počas šesťdesiatych rokov minulého storočia takmer vyhubené. Ich lov bol ale zakázaný a ich populácia dosahuje približne 80 tisíc kusov.

Reprofoto/Steven Benjamin

Doposiaľ nebolo objasnené, prečo veľryby vyskakujú z vody. Jednou z teórií je, že ide o spôsob komunikácie s ostatnými veľrybami, píše metro.co.uk.

Hladná raja

Prednedávnom sa na internete objavilo video, ako vyskočila hladná raja na drevené mólo a nechala sa nakŕmiť priamo z ruky. Turisti na Maldivách sa nedávno presvedčili, aký silný môže byť takýto zážitok.

Raja vyskočila na umelú rampu a nenechala si ujsť príležitosť bezplatného obeda. Pozrite si priložené video:

Súvisiace články