Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Testy DNA odhalili identitu Jacka Rozparovača
Zdielať na

Testy DNA odhalili identitu Jacka Rozparovača

LONDÝN / Za záhadnou postavou Jacka Rozparovača, ktorý má na svedomí životy minimálne piatich londýnskych prostitútiek, sa pravdepodobne skrýva poľský prisťahovalec Aaron Kosminski. Po viac ako storočí od hrôzostrašných činov v londýnskej štvrti Whitechapel to zistil amatérsky detektív, ktorý analyzoval DNA zo šatky jednej z obetí.

V roku 1888 žili londýnske prostitútky v strachu. Práve vtedy zahynulo rukou vraha niekoľko z nich.

Mladý poľský Žid Kosminski mal vtedy dvadsaťtri rokov. Pochádzal z mestečka Klodawa. Ako obávaného Jacka Rozparovača ho identifikoval nadšenec Russel Edwards, ktorý si pred siedmymi rokmi kúpil v aukcii šatku zavraždenej Catherine Eddowes.

Šatku údajne po vražde vzal seržant Amos Simpson a dal ju svojej žene. Podnikateľ Edwards ju po kúpe odovzdal odborníkovi na kriminalistickú genetiku, ktorý zistil, že sa na nej skutočne nachádza dôkazový materiál.

SITA

"Boli sme si istí, že je šatka autentická. Našla sa na mieste zločinu a bola na nej aj krv obete," povedal Edwards. Šatku totiž nikto nikdy nenosil ani nepral. Stala sa rodinným dedičstvom, až dokým ju v aukcii nekúpil Edwards.

"Strávil som výskumom štrnásť rokov a konečne sme so stopercentnou istotou objasnili túto záhadu," cituje Edwardsa The Independent.

Identitu Jacka Rozparovača odhalili vďaka jedinému dôkazu, pozrite si video:

Uznávaný expert na získavanie stôp mnohoročného dôkazového materiálu Jari Louhelainen vysvetlil, že k odhaleniu prispel aj rýchly vývoj v odbore jeho skúmania. Pred piatimi rokmi ešte podľa neho nebolo možné určiť identitu páchateľa.

SITA

Pred 126 rokmi sa o to policajti snažili úplne bez výsledkov. Podozrivých vtedy údajne bolo až sto, vrátane lekára kráľovnej Viktórie a maliara Waltera Sickerta. Aj Kosminski bol na zozname.

Vrah prostitútok

Prvou obeťou sériového vraha bola štyridsaťtriročná prostitútka a matka piatich detí Mary Ann Nichols. Tú zabijak chytil vo východolondýnskej štvrti Whitechapel. Veľkým nožom jej podrezal hrdlo a zohavil telo.

V rozpätí niekoľkých mesiacov nasledovali vraždy ďalších štyroch prostitútiek - Annie Chapman, Liz Stried, Kate Eddowes a Mary Jane Kelly. Posledná vražda sa stala 9. novembra toho roku.  

SITA

Podľa neoficiálnych verzií môže mať Jack Rozparovač na svedomí aj životy ďalších dvoch žien, ktorých vraždy doposiaľ neobjasnili.

Kosminski zomrel v blázninci vo veku 53 rokov.

Súvisiace články