Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Adopcie seniorov majú skvelé výsledky
Zdielať na

Adopcie seniorov majú skvelé výsledky

BRATISLAVA / Keď ľudia zostarnú, často ako keby sa na nich zabudlo. Takmer všetku pozornosť totiž venujeme deťom, zatiaľ čo starí ľudia prežívajú dlhé a prázdne dni v domovoch pre seniorov. Zmenu by mohla priniesť adopcia seniorov. Prvé výsledky sú vraj skvelé.

Staroba a pobyt v dome seniorov nie je ani zďaleka med lízať, preto vymysleli program, kde si môžete adoptovať deduška alebo babičku. 

Aj pani Katka patrí k partii dobrovoľníkov, ktorí sa starajú o seniorov. Už šesť rokov obetavo chodí do domova dôchodcov a robí spoločnosť pani Valentovičovej. Vraj majú spoločnú tému - mačky.

Seniori si program pochvaľujú. Hovoria, že dostávajú to, čo potrebujú - sociálny kontakt.

Tento projekt sa začal v zahraničí a u nás sa začal realizovať len nedávno v niektorých domoch seniorov. A tak ľudia, na staré kolená, keď už nič nečakali, dostali priateľa.

ISIFA

Obojstranná spokojnosť

Dobrovoľníci prejdú školením. Majú na starosti konkrétnych klientov, ktorí sú starostlivo vyberaní.

Pozrite si reportáž z domova dôchodcov:


Aj Anička sa spoločne s priateľmi rozhodla pomáhať seniorom, a to umením. Hrá na flautu a violončelo. Pre dôchodcov hrávajú pravidelne.

Ťažké a dlhé dni v domovoch dostávajú takto iný rozmer a seniori sa tešia, že majú spoločnosť. Obe strany si túto spoluprácu pochvaľujú.

Súvisiace články