Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Dôstojné podmienky? Deti strážili dôchodcov
Zdielať na

Dôstojné podmienky? Deti strážili dôchodcov

BRATISLAVA / Bratislavskí seniori sa dostali do nezávidenia hodnej situácie. Názory na to, ako je s nimi naložené sa totiž rôznia. Hovorím o skupine dôchodcov, ktorí sú v zariadení v Petržalke. Asociácia poskytovatelov sociálnych služieb tvrdi, že tam žijú v nevyhovujúcich podmienkach.

Pleseň na stenách, strecha preteká

Plesne na stenách, zima, zatekajúca strecha. Takto to vyzerá v dome sociálnych služieb v Petržalke, kde žijú aj matky s deťmi. Podľa vyjadrenia asociácie prijímateľov sociálnych služieb - nedôstojné podmienky pre život.

To ale nie je všetko. Získali sme však rozpis služieb. Je to zoznam detí, ktoré museli zariadenie strážiť ako vrátnici. "Bol som na vrátnici, zo začiatku to bolo po dve hodiny ale potom, keď nás pomenili, bolo po štyri," priznáva chlapec. Pridáva sa jeho mama. Štyrikrát sa sťahovali z izieb, v ktorých zatekalo. Vnútri je vraj jedna sprcha pre všetkých.

Budú sa vysťahovávať

"Nemali sme ani teplú vodu. Kúrili sme tými ohrievačmi, čiže bolo akože zima po chodbách, mali sme dve dvojplatničky, jednu práčku," tvrdí matka Miroslava. "Zariadenie odpojil dodávateľ od kúrenia a teplej vody a už pred tromi rokmi seniori a matky s deťmi trpeli na zimu, plesne a nedostatok teplej vody," telefonuje Mariana Gaálová z Asociácie prijímateľov SSSR.

Na naše prekvapenie, vedenie domu s nami bez problémov komunikovalo. Šéfka nás pustila do vnútra a sama priznala, že podmienky nie sú vhodné. "A preto sa sťahujeme do nového zariadenia," informuje zástupkyňa NO Gant Ľudmila Bučková.

Niekto nám chce ublížiť, tvrdí šéfka

Seniori sa majú v najbližších dňoch sťahovať do domu v bratislavskom Lamači. Podľa kompetentných sú tu podmienky maximálne vyhovujúce. Zástupkyňa však pokračuje ďalej. Myslí si, že niekto vyvolaním tejto kauzy chce centru ublížiť.

Mesto s nimi jednoducho rozviazalo nájomnú zmluvu, tak si našli nové priestory. Podľa asociácie však pod novou, nezaregistrovanou hlavičkou, v dome, ktorý nie je riadne schválený.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy