Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
iPhone, tablet, internet banking a penzisti? Ide to!
Zdielať na

iPhone, tablet, internet banking a penzisti? Ide to!

Mobily, sms-ky, mms-ky, iPhony , iPady, počítače, a internet banking. To je len časť z výdobytkov modernej doby, ktoré mnohým z nás život uľahčujú a spríjemňujú, no starším ľuďom robia starosti. Naši seniori však technike veľmi nedôverujú, a namiesto spravovania účtu cez internet, radšej chodia na pobočku osobne. Stojí ich to ale zbytočné peniaze.

Dôchodky prinesie poštár

Platba priamo na pobočke stojí starších ľudí minimálne euro, ak by to ale urobili cez internet banking, maximálne 15 centov. A platiaca je stále väčšina. "V našej banke máme viac ako  220 tisíc dôchodcov, z toho 35 tisíc využíva niektorú zo služieb elektronického bankovníctva," informuje hovorca SLSP banky Štefan Frimmer. 

Internet banking je pritom vysokou školu pre väčšinu dôchodcov, v technologiách nie sú ani pri maturite. Viac ako pol milióna z nich, si aj dôchodky necháva vyplácať v hotovosti poštárom a nie na účet. "Zaplatím všetko, ostatné mám v ruke a s tým gazdujem," hovorí dôchodkyňa. "V okrese Bratislava je najviac dôchodkov, ktoré posielame na bankové účty a naopak v okrese Čadca je zase najviac dôchodkov, ktoré si nechajú vyplácať na ruku," informovala hovorkyňa Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová.

Vždy je čas na zmenu

5 miliónov 690 tisíc eur - to sú ročné náklady sociálnej poisťovne na doručenie dôchodkov v hotovosti prostredníctvom slovenskej pošty. Znamená to, že na jeden dôchodok sú náklady 67 centov. V niektorých okolitých krajinách tento polatok sťahujú z dôchodkov seniorov. Podľa psychologov je v každom veku čas na zmenu, netreba sa obávať.

"Možno v  tých väčších mestách, kde majú možnosť sa spolu rozprávať alebo ísť do nejakých kurzov, tam si myslím, že to taký problém nie je," tvrdí poradenský psychológ Miroslav Harvan.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články