Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Telefónnym búdkam odzvonilo. Z ulíc miest miznú
Zdielať na

Telefónnym búdkam odzvonilo. Z ulíc miest miznú

Zdá sa, že telefónnym búdkam nadobro odzvonilo. Kedysi boli jedným z hlavných komunikačných prostriedkov. Dnes, keď máme všetci mobily, sú na polceste do múzea.

Telefónne búdky nenápadne miznú z ulíc slovenských miest. Neničia ich vandali, ale odstraňuje ich samotný prevádzkovateľ. O chvíľu sa môže stať, že zmiznú všetky. Na Slovensku máme presne 3 135 verejných telefónnych automatov.

Podľa opýtaných v ankete, niektorí nepoužili automat už viac ako desať rokov, niektorí nikdy. Bolo len otázkou času, kedy prestane byť prevádzkovanie automatov pre poskytovateľa tejto služby povinnosťou. Rozhodnutie padlo v uplynulých dňoch. "Toto rozhodnutie vychádzalo z analýzy trhu, či sú dostupné dané služby, v akom rozsahu, či sú nahradené inými službami," uviedol hovorca Telekomunikačného úradu SR.

Operátori rozhodnutie privítali

"Rozhodnutie sme uvítali, keďže telefónne búdky nám každoročne generovali stratu niekoľko miliónov eur," tvrdí hovorca spoločnosti Telekom Tomáš Palovský. Niektorých sa vraj nikto nedotkol aj niekoľko mesiacov. Počet automatov pritom za posledných desať rokov rapídne klesol. Kým v roku 2003 ich bolo vyše 16 tisíc, dnes sa neuživí ani pätina –na 1 500 ľudí pritom pripadá len jedna búdka. Zrušenie povinnosti ich prevádzkovania však vraj neznamená, že búdkam odzvonilo.

"Telefónny automat môžu operátori prevádzkovať na základe komerčných princípov," uviedol Vavro. To znamená na miestach, kdesa to oplatí. Budú to zrejme autobusové a vlakové stanice, letiská a pár búdok ostane iste aj v centre miest. Doteraz mal prevádzkovateľ jasne danú povinnosť. V každej obci musel byť aspoň jeden telefónny automat.

Končí papierový zoznam

Definitívne však končí klasický tlačený telefónny zoznam. Jediná povinnosť, ktorá prevádzkovateľovi ostáva, je zabezpečiť rovnocenný prístup a dostupnosť verejných telefónnych služieb pre používateľov so zdravotným postihnutím. A mnohí ľudia by iste uvítali, ak by začali z ulíc miznúť aj torzá búdok bez automatov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy