Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Od leta bude lacnejší internet aj roaming!
Zdielať na

Od leta bude lacnejší internet aj roaming!

Telefonovanie a mobilná komunikácia zo zahraničia budú od júla lacnejšie. Rozhodla o tom Európska únia, ktorá chce postupným znižovaním cien zvýšiť konkurenciu medzi telekomunikačnými spoločnosťami.

Už počas letných dovoleniek budeme môcť lacnejšie nielen volať a posielať sms správy, ale výhodnejšie bude zároveň aj pripojenie na internet.

Lacnejšie o 6 centov, zlacnie aj internet

Cena hovoru zo zahraničia tak klesne o 6 centov, za prijatý hovor ušetríme tri centy a textová správa zlacnie o dva centy. Regulácia sa po prvý raz dotkne aj mobilného internetu. "V prípade nedodržiavania povinností hrozia operátorom pokuty až do výšky 300 tisíc eur," prezradil Roman vavro, hovorca Telekomunikačného úradu.

Jedným dychom však treba dodať, že nariadenia z Bruselu našim operátorom zatiaľ problémy nerobia. "Minimálne v cenovej oblasti slovenskí operátori do bodky dodržiavajú tieto povinnosti," dodal Roman Vavro.

Zmeny by mali začať platiť už od júla. Predtým ich však ešte bude musieť schváliť Európsky parlament a Rada, no malo by ísť už len o formalitu.

Regulácia operátorom nevonia

Regulovanie cien sieťových služieb však nie príliš vonia mobilným operátorom. Z jednoduchého dôvodu, znížia sa im zisky. "Operátori potrebujú investovať, aby mohli zákazníkom ponúknuť najnovšie služby a technológie a zdrojom sú výnosy," pripomína Peter Tóth, hovorca jedného z mobilných operátorov.

Lenže regulácia je jedným z dôvodov, prečo sa ich zdroje každým rokom zmenšujú. Pre množstvo zvýhodnených balíkov sú však ceny roamingu u nás lacnejšie ako ich stanovuje Európska únia. "V súčasnosti cena nie je limitujúci faktor, bývalo to tak, keď bol roaming drahý a ľudia sa báli používať telefóny," doplnil Peter Tóth.

::: Billie / PartsnPieces :::/ilustračné

Súvisiace články