Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Každý štvrtý kyberútok ide cez Facebook
Zdielať na

Každý štvrtý kyberútok ide cez Facebook

Zdroj: ISIFA

BERLÍN / Na Facebooku sa stretáva obrovské množstvo ľudí z rôznych kútov sveta. Medzi fotografiami z dovoleniek, vtipnými videami a statusmi priateľov však na užívateľov číha aj veľké nebezpečenstvo.

Facebook má v súčasnosti viac ako jednu miliardu členov a nachádza sa tak na vrchole všetkých sociálnych sietí. Nie je však deň, počas ktorého by sa niekto z užívateľov nestal obeťou kybernetického útoku.

Facebook sa totiž stal nebezpečným miestom, kde sú podvody a krádeže na dennom poriadku. Sociálna sieť je útočiskom kybergangsterov, ktorí pravidelne chodia na lov. "Každý štvrtý pokus o phishing ide cez Facebook," cituje magazín Focus bezpečnostného experta Christiana Funka. 

Pri phishingu sa podvodník snaží od užívateľov získať heslá, napríklad k bankovému účtu. "Cez Facebook si ľudia posielajú rôzne diskrétne informácie. Najdôležitejšia je tu dôvera," vysvetľuje Funk. 

Pošleš mi číslo?

Ani neviete ako a podvodníkovi pošlete údaje, ktoré môže zneužiť. Môžete si napríklad myslieť, že vás priateľ pozval do skupinového chatu. Nejde však o skutočného priateľa, ale hackera, ktorý chce získať kontrolu nad vaším profilom.

Ak používateľ klikne na odkaz na zdanlivo reálne vyzerajúcom profile na Facebooku, rúti sa do skazy. 

Tento prípad je však len jeden z mnohých kybernetických útokov, s ktorými sa môžeme na Facebooku stretnúť.

Najnovšie hackeri napadnú profil vašich priateľov a vytvoria z neho kópiu. Z toho vám potom pošlú žiadosť o priateľstvo, napriek tomu, že daný človek už medzi vašich priateľov patrí. Následne vám príde od údajného priateľa správa, v ktorej vás žiada o telefónne číslo. Vás však môže tento zdanlivo nevinný krok vyjsť veľmi draho.

Súvisiace články