Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Potratové tabletky sú v Čechách už dostupné
Zdielať na

Potratové tabletky sú v Čechách už dostupné

BŘECLAV / Česká republika je medzi 28 krajinami, kde sa žena môže slobodne rozhodnúť, či interrupciu podstúpi chirurgicky alebo prostredníctvom potratových tabletiek. Možné je, že o ne prejavia záujem aj slovenské ženy, ktoré za nimi ochotne vycestujú.

Potratové tabletky by od pondelka mali byť dostupné v každej českej lekárni. No nie všetky ich už majú. "Vieme o tom, ale ešte ich v lekárni nemáme. Je to veľmi čerstvé, ale ak nejaké zdravotnícke zariadenie prejaví záujem, objednáme ich," uviedla magistra Eva z lekárne v Břeclave.

Bez zákroku

Chemická zmes tehotenstvo ukončí a následne vypudí plod z tela matky. Bez potreby predoperačných vyšetrení, narkózy či iných inštrumentov. Tabletka je však len na lekársky predpis.

"Tieto liečivé prípravky sú dostupné iba na lekársky predpis s obmedzením. To znamená, že pacientka si ich môže vyzdvihnúť v lekárni, kde ich dostane na základe žiadanky od lekára," ozrejmuje hovorkyňa štátneho ústavu na kontrolu liečiv Českej republiky Lucia Šustáková.

Pod dohľadom

Prvú tabletku prehltne žena pod dohľadom lekára, ktorý zodpovedá aj za vypudenie plodu. Dohliadať na zákrok budú môcť len lekári zo štátnych nemocníc. "Potratová tabletka je síce oficiálna, ale my zatiaľ nemáme pokyny, nemáme ani finančné vyjadrenie, takže zatiaľ to ani u nás nie je možné," konštatuje štátna univerzitná nemocnica v Česku.

"Nemáme zatiaľ ani informácie, či túto službu budeme môcť poskytovať ženám zo Slovenska, ktoré nemajú v Českej republike trvalé bydlisko či dlhodobý pobyt," dodáva nemocnica.

Na Slovensku nie

Na Slovensku táto možnosť nebude. "U nás v legislatíve neexistuje chemický potrat a ministerstvo neplánuje žiadne zmeny," konštatovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská.

Slovenskí gynekológovia by boli skôr za, ako proti. "Je to k ženskému telu určite šetrnejšie, ako inštrumentálny zásah. Z literatúry ale vieme, že to môže byť bolestivé a žena môže silno krvácať, preto je nutný lekársky dohľad," uviedla gynekologička Radmila Sládičeková.

Súvisiace články